Dagens PS

Flera risker med en tidig pension 

Pension
Det är inte minst kvinnor inom vården som planerar att lämna arbetslivet tidigt (Foto: Hasse Holmberg/TT)
Matilda Habbe
Matilda Habbe
Uppdaterad: 07 nov. 2024Publicerad: 07 nov. 2024

Att lämna arbetslivet tidigt kan bli dyrt – både för plånboken och för samhället i stort. Ändå är det många som tänker gå i pension före riktåldern. 

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Vi har redan konstaterat att det lönar sig att jobba längre

Ändå planerar allt fler tjänstemän i Sverige att gå i pension före riktåldern, något som konstaterades redan i maj av bland annat News55

Detta fenomen har tjänstemannafacken i TCO nu valt att titta ännu närmare på, i en nyligen publicerad rapport

Fler kvinnor än män 

Rapporten visar bland annat att det är fler kvinnor än män som planerar att lämna arbetslivet tidigt. Inte minst är det kvinnor inom vård, skola och omsorg – där arbetsmiljön ofta är ansträngd – som vill lämna tidigt. Här är det framförallt hälsoskäl och/eller dålig arbetsmiljö som driver beslutet. 

“Vi hör det i våra samtal med tjänstemännen på Sveriges arbetsplatser, och vi ser det i statistiken”, säger TCO:s ordförande Therese Svanström i ett pressmeddelande, som menar att dåliga arbetsförhållanden slår särskilt hårt mot kvinnor i offentlig sektor. 

ANNONS

Senaste nytt

Ett år extra 

När man ska lämna arbetslivet är förvisso upp till individen själv. Men om allt fler väljer att lämna tidigt kan det slå hårt både mot individen och samhället i stort, menar TCO. 

Ett år extra på arbetsplatsen skulle bland annat kunna ge ett arbetskraftstillskott motsvarande 150 000 helårstjänster under de kommande 10–15 åren.

ANNONS

Detta skulle inte bara minska arbetskraftsbristen, särskilt inom välfärdsyrken, utan även stärka pensionerna. TCO uppskattar att ett extra arbetsår kan öka individens pension med 7–8 procent.

“Om hundratusentals tjänstemän går i pension i förtid hotar det såväl kompetensförsörjningen som inbetalningarna till pensionssystemet”, säger Svanström. 

“Negativa effekter för samhället”

Redan i mars lyfte Svanström vikten av ett längre arbetsliv. I en artikel på TCO menar hon att det nu är upp till arbetsgivare och politiker att göra det längre arbetslivet både möjligt och attraktivt. 

“Det är dags att skapa förutsättningar för att tjänstemän ska orka och vilja förlänga arbetslivet”, skrev hon, och tillade: 

“Om frågan förbises kan bristen på personal i avgörande sektorer få mycket negativa, långtgående effekter för hela samhället”. 

Läs också:

Ny syn på pension: Jobben som lockar baby boomers. Dagens PS

Kritiken: Pensionssystemet läcker miljarder. Dagens PS

ANNONS
Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Matilda Habbe
Matilda Habbe

Bevakar i huvudsak privatekonomi och företagande.

Matilda Habbe
Matilda Habbe

Bevakar i huvudsak privatekonomi och företagande.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS