Trots att många svenskar funderar på att byta bolånebank för att spara pengar, är det få som faktiskt tar steget.
Finns tusenlappar att spara på bolånet – men få tar steget
Mest läst i kategorin
Vi har redan kunnat konstatera att villaägare i snitt betalar 7 000 kronor för mycket i bolåneränta per år och att lägenhetsinnehavare i Stockholms län betalar runt 5 000 kronor extra. Detta enligt en undersökning från Skandia.
Men trots att det finns stora möjligheter att sänka sina bolånekostnader – är majoriteten av alla bolånekunder passiva.
Vill du läsa mer? Prenumerera på vårt nyhetsbrev.
Få byter
60 procent av Sveriges bolånekunder har funderat på att byta bank det senaste året. Trots detta har bara 16 procent faktiskt gjort det under de senaste fem åren. Det visar en ny undersökning gjord på uppdrag av Landshypotek Bank.
“Även om fler har blivit mer medvetna om sin boendeekonomi så är det fortfarande väldigt många som är passiva och därför missar möjligheten att påtagligt förbättra sin bankrelation och minska sin största utgiftspost”, säger Catharina Åbjörnsson Lindgren, affärschef för bolån på Landshypotek Bank.
Senaste nytt
Lättare än man kan tro
Jonas Feinberg, pressansvarig på Landshypotek Bank, tror att en stor del av passiviteten beror på en inrotad tradition.
“Det finns dels en stark tradition i Sverige av att ha en bank för flera banktjänster, dels tror många att det är mycket svårare att byta bolånebank än var det faktiskt är. Eftersom relationen ofta är digital är det enkelt att ha flera banker”, skriver Feinberg till Dagens PS.
Tidigare har vissa banker dessutom förhalat processen när kunder velat flytta sina lån. Men sedan den 1 september 2023 har Finansinspektionen infört krav som förbjuder banker att göra det svårare att byta bolånebank.
“Nu har det blivit enklare och förhoppningsvis kommer fler kunder byta till den bank som de tycker är bäst”, skriver Feinberg.
Alla kan spara
I Stockholm har 41 procent någon gång bytt bolånebank, jämfört med 35 procent i riket och 31-33 procent i övriga landet.
“I storstäderna tenderar bostadspriserna att vara högre och lånen större, och därför är beloppen som du kan spara ofta större”, konstaterar Feinberg.
Samtidigt menar han att alla – oavsett var i Sverige de bor – borde se över sina bolånevillkor.
“Det handlar både om den egna ekonomin men också om att öka konkurrensen på bankmarknaden, vilket på sikt gynnar konsumenterna”.
Läs även: Spara eller slösa – nu väljer svenskarna sida. Dagens PS
Tusenlappar att spara
För den som faktiskt tar steget att byta bank finns det pengar att hämta, visar en jämförelse mellan Landshypoteks snitträntor och de fyra storbankernas genomsnittsräntor.
Har man ett lån på 1 miljon kronor kan man spara 2 600 kronor per år om man byter från en storbank, och har man ett lån på 2,5 miljoner kronor kan man spara 6 500 kronor per år.
“Detta är utan ränteavdraget på 30 procent, men även med ränteavdraget handlar det fortfarande om tusenlappar”, avslutar Feinberg.
Läs också: Då blir det billigare att flytta ditt bundna bolån. Realtid
Bevakar i huvudsak privatekonomi och företagande.
Bevakar i huvudsak privatekonomi och företagande.