Dagens PS

Finansinspektionen manar till fortsatt försiktighet

Många hushåll har fortsatt små marginaler, enligt Finansinspektionen
Många hushåll har fortsatt små marginaler (Foto: Hasse Holmberg/TT)
Matilda Habbe
Matilda Habbe
Uppdaterad: 02 apr. 2025Publicerad: 02 apr. 2025

Det kommer vara fortsatt dyrt att leva, skriver Finansinspektionen i sin nya bolånerapport.

ANNONS

Mest läst i kategorin

Inflationen har börjat mattas av, elräkningarna svider mindre – och hushållen börjar så smått hämta andan.

Riksbankens sänkta styrränta under 2024 gav viss lindring samtidigt som hushållens inkomster ökade i takt med att optimismen smög sig tillbaka på bostadsmarknaden.

ANNONS

I sin nya bolånerapport manar dock Finansinspektionen till fortsatt försiktighet. 

Hushållen bör inte helt landa i att det värsta är över. Istället behöver man ha utrymme nog att klara både högre räntor och oväntade smällar.

“Den ekonomiska utvecklingen är osäker. Hushållen behöver ta höjd för att klara fortsatt höga boende- och levnadsomkostnader”, skriver FI i ett pressmeddelande

Under 2024 valde 78 procent av alla nya bostadsköpare att binda sina bolån på endast tre månader. Det är en ökning med nästan 14 procentenheter från året innan.

Orsaken är hoppet om fortsatt räntenedgång. Enligt Konjunkturinstitutets barometer ökade hushållens förväntningar på sjunkande räntor under 2024. 

Intressant nog var det de hushåll som redan har höga skulder och bor i storstäder som oftast valde rörlig ränta – alltså de som egentligen har minst marginaler.

ANNONS

Läs även: Finansinspektionen varnar för nya skojare. Dagens PS

ANNONS

Senaste nytt

Fortsatt dyrt att bo – trots lättnader

Även om räntekostnaderna minskat något så lägger hushållen fortfarande en stor del av sin inkomst på att bo. 

Nästan var tionde hushåll med nytt bolån betalade minst 26 procent av sin disponibla inkomst i räntor och amorteringar. Enligt Finansinspektionen ligger framförallt unga ensamboende i storstäderna i topp.

För hushåll som köper bostadsrätt är det inte bara lånet som kostar. Avgifterna i bostadsrättsföreningar steg med 5 procent under 2024. Sedan 2022 har avgiften ökat med 15 procent.

Många med små marginaler

Nästan 20 procent av de hushåll som tog nytt bolån i fjol hade mindre än 2 000 kronor kvar varje månad i bankernas KALP-kalkyler – alltså efter att alla nödvändiga kostnader räknats bort. Även om de genomsnittliga marginalerna ökade något nominellt, har köpkraften minskat.

Finansinspektionen uppmanar därför till fortsatt försiktighet.

“Hushållen har varit hårt pressade de senaste åren. Det har lättats något men för många är det fortsatt tufft. Det råder osäkerhet om hur ekonomin utvecklas framöver och hushållen behöver ta höjd för att det kommer att vara fortsatt dyrt att leva”, säger generaldirektör Daniel Barr.

ANNONS

Läs också: Rejäl känga mot FI – “skadar förtroendet”. Dagens PS

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Matilda Habbe
Matilda Habbe

Bevakar i huvudsak privatekonomi och företagande.

Matilda Habbe
Matilda Habbe

Bevakar i huvudsak privatekonomi och företagande.

ANNONS
Prisvärda hälsotester via blodprov

Prisvärda hälsotester via blodprov i samarbete med Karolinska Universitetslaboratoriet, Unilabs och SYNLAB. Fram till 26 mars 10% rabatt på valfri hälsokontroll (ej årliga, Sthlm3 & samarbeten). Använd rabattkoden "hälsa" i kassan vid beställning.

Beställ här
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS
ANNONS
Spela klippet

Blir värderingen högre av notering i USA?

Klarna och andra europeiska bolag väljer att rikta sina blickar mot USA-börsen när det är dags för notering. Men att handlas på den amerikanska börsen är långt ifrån en säker väg till högre värdering. ”Financial Times har gjort en undersökning där man hade sett att av de tolv bolag man hade tittat på så hade hälften […]