Tusentals blufföretag och falska hemsidor. Svenskarna luras på miljardbelopp. Nu varnar Finansinspektionen för att bedrägerierna ökar.
Finansbedrägerier för miljarder
Mest läst i kategorin
När Uppdrag granskning i januari 2022 varnade för finansbedrägerier talade man om ”tusentals företag och hemsidor som är rena bluffar” och konstaterade att det var ”ett antal som ökat kraftigt bara på ett år”.
Det antal blufföretag och hemsidor Finansinspektionen varnade för hade då ökat med 30 procent på ett år till cirka 2 800. Ofta agerar bedragarna via sociala medier.
”De här varningarna görs i samarbete med utländska finansmyndigheter, och de har ökat väsentligt under senaste året”, sade Mikael Sandahl, finansinspektör på Finansinspektionen, hos SVT.
Ofta knutet till krypto
Den varningslista som Svensk handel kontinuerligt uppdaterar sväller allt mer i takt med att fler och fler försöka lura svenskarna i finansbedrägerier, ofta knutna till kryptovalutor.
Enligt en lägesrapport som Finansinspektionen nu lämnar till regeringen förlorade svenskar 2,3 miljarder kronor i investeringsbedrägerier under fjolåret.
Under de tre första kvartalen i år har 2 469 investeringsbedrägerier anmälts, vilket kan jämföras med 3 961 för hela 2023.
”Läget är rätt illa”
”Läget är rätt illa. Dels med tanke på att anmälningarna ökade med 50 procent från 2022 till 2023, dels med tanke på hur storleken på brottsvinsterna sticker ut jämfört med andra bedrägerier. Det är alarmerande”, säger Mikael Sandahl nu hos DN.
Enligt Finansinspektionen är i dag de stora svenska bankerna bättre på att identifiera och stoppa misstänkta transaktioner än tidigare.
Bedragarna väljer då ofta mindre nischbanker i utlandet för att flytta pengar i samband med bedrägerierna.
Väljer utländska banker
”Bedragaren är ganska väl medveten om att det kan vara svårt att genomföra överföringar med vissa banker, då har man försökt hitta den här typen av digitala banker där kontrollerna verkar vara lägre och där man inte stoppar överföringar på samma sätt”, påpekar Mikael Sandahl.
Finansinspektionen har ett internationellt samarbete men mängden kriminella aktörer gör arbetet svårt.
I nuläget finns mer än 25 000 aktörer som FI eller tillsynsmyndigheter i andra länder varnar för.
Den numerären gör att man anser den mest effektiva vägen att komma åt bedragarna är via bankerna.
Läs mer:
Systemhotande bedrägerier – 5 svenskar åtalas för grovt ekobrott. Dagens PS
Hon lurades på 70 000 – vill varna andra. Dagens PS
“Nordiskt samarbete krävs mot bedrägerier och penningtvätt”. Realtid
Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.
Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.