Finansinspektionen menar att oseriösa investeringsråd från AI eller influerare liksom löften om snabba vinster på kryptohandel är akuta hot.
FI till attack mot "oseriösa" influerare


Mest läst i kategorin
Först gick Skatteverket ut och förklarade att influerare måste deklarera sina inkomster.
Sedan kom KO och konstaterade att många i gruppen verkar anse sig stå över lagen. KO förklarade dessutom att 50 kända influerare och deras annonsörer nu skulle kontrolleras noggrant.
Knappt har den digitala tyckarvärlden hämtat sig efter detta förrän nästa attack kommer.
Nu är det Finansinspektionen som har åsikter om influerare och deras råd, den här gången avseende deras ekonomiska råd.
I sin konsumentskyddsrapport 2025, skriver FI om ”oseriösa investeringsråd från AI eller finfluensers och löften om snabba vinster från kryptohandel” som några delar av hotbilden mot konsumenterna.
”Finfluensers” är förstås en kombination ur orden ”finansiella influerare”.
KO slår till mot kända influerare. Dagens PS
Nya och gamla risker
Allt det här är ”exempel på konsumentskyddsrisker som har vuxit fram på finansmarknaden på senare tid”, konstaterar FI.
”Samtidigt kvarstår risker kopplat till bland annat osund kreditgivning och att konsumenter hamnar i finansiellt utanförskap”.
I takt med att finansmarknaden blir allt mer digitaliserad växer även nya risker fram för konsumenterna, menar FI.
I årets rapport pekar man på risker kring att allt fler söker sig till influerare och AI-tjänster för tips kring privatekonomi och investeringar.
Senaste nytt
Många influerare saknar tillstånd
”I dessa kanaler möter många information från aktörer som saknar tillstånd, och som inte alltid utgår från konsumentens bästa”, skriver FI.
Inspektionen pekar på att kryptotillgångar och onoterade aktier pekas ut som sunda investeringar för breda grupper. Influerare ligger ofta bakom råden.
”Vi ser att allt fler konsumenter söker finansiell information på nya sätt. Då är det viktigt att vara medveten om riskerna. Nya trender uppstår hela tiden, men som konsument är det ofta bra att hålla huvudet kallt och skynda långsamt”, säger Moa Langemark, konsumentskyddsekonom hos FI.
”Du ska aldrig investera i något som du inte fullt ut förstår, oavsett vem som försöker sälja in investeringen till dig”, är hennes grundläggande råd.
FI pekar i årets rapport på brister och risker inom olika områden. För 2025 har man pekat ut tre områden: bedrägerier, finansiellt utanförskap och flytt av tjänstepension.
Allt fler drabbas av bedrägerier
Under de senaste åren har det skett en kraftig ökning av antalet konsumenter som drabbas av olika former av bedrägerier, skriver man.
”FI anser att lagstiftningen behöver skärpas för att öka konsumentskyddet vid sådan social manipulation”.
När det gäller finansiellt utanförskap pekar FI återigen på att vissa stängs ute genom att få sitt betalkonto avslutat eller nekas att öppna ett konto.
Under året kommer FI att göra en ”fördjupad analys” för att se vad de fyra storbankerna gör för att minska finansiellt utanförskap.
Slutligen gäller Finansinspektionens bekymmer flytt av tjänstepension.
”Det finns en risk att finansiella företag, rådgivare och andra rekommenderar kunder att flytta sin tjänstepension av andra skäl än att den försäkrade ska få en bättre pension”, konstaterar FI.
”En risk som har uppmärksammats gäller kopplingen mellan flytt av tjänstepension och erbjudanden om låga bolåneräntor. FI kommer under året titta närmare på flytt av tjänstepension och hur detta påverkar konsumenter”.
Pekar ut tre grupper – “måste också deklarera”. Dagens PS
Finansinspektionen bötfäller investerare för 135 regelbrott. Realtid

Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.

Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.