Att få rabatt på bolånet i utbyte mot att flytta tjänstepensionen kan förvisso kännas som en bra deal. Men det kommer med risker.
FI larmar: Många lockas in i pensionsfälla


Mest läst i kategorin
“Vi ser att det finns betydande problem med den där flyttmarknaden, att kunder råkar illa ut”, sa FI-chefen Daniel Barr till SvD tidigare i år.
Detta efter att det framkommit att flyttmarknaden för tjänstepensioner exploderat. Under 2024 flyttades tjänstepensioner till ett värde av över 100 miljarder kronor – en ökning med 45 procent på bara ett år.
Nu ska FI skärpa tillsynen. Det framkommer i myndighetens nya Konsumentskyddsrapport.
Rabatt idag – risk imorgon
Problemet, enligt myndigheten, är att flytten ofta sker av helt andra skäl än att förbättra pensionen. Det kan handla om erbjudanden om lägre ränta på bolånet som får kunden att nappa – utan att denne förstår vad flytten faktiskt innebär.
I många fall byter man en traditionell försäkring mot en fondförsäkring, vilket betyder större andel aktier. Visst kan det ge högre avkastning – men det innebär också högre risk.
Samtidigt kan viktiga skydd försvinna, som efterlevandeskydd och premiebefrielse.
Och vad händer om den sänkta boräntan äts upp av högre förvaltningsavgifter?
”En kortsiktig ekonomisk förmån används för att påverka ett beslut som har långsiktiga konsekvenser för individens ekonomiska trygghet”, säger Moa Langemark, konsumentskyddsekonom på FI, till Dagens Industri.
Senaste nytt
En pensionsfälla
I sin konsumentskyddsrapport lyfter FI risken för att tjänstepensionsflyttar inte sker utifrån kundens bästa, utan snarare på grund av finansiella incitament hos bankerna.
FI kallar detta för korsförsäljning – när exempelvis en lägre bolåneränta erbjuds i utbyte mot att kunden flyttar sin tjänstepension till samma aktör.
”Vi anser att det är problematiskt med de intressekonflikter som korsförsäljning kan medföra”, skriver myndigheten.
Inom premiepensionen är sådan koppling redan förbjuden, men för tjänstepensioner saknas än så länge motsvarande skydd.
Läs även: Flera förändringar 2025 – så påverkas din pension. Dagens PS
Granskning på gång
Problemet blir ännu mer komplext när en rapport från AMF från i fjol visar att många svenskar får sin tjänstepension flyttad utan att veta om det. Hela 24 procent av pensionsspararna är omedvetna om att de flyttat sina tjänstepensioner.
Därför kommer FI nu att skärpa tillsynen. Under året ska myndigheten granska hur flyttar av tjänstepension genomförs och i vilken grad konsumenten får rätt information.
Dessutom vill FI föra dialog med både branschen och arbetsmarknadens parter om riskerna på flyttmarknaden.
Rådet till konsumenten? Sätt dig ner. Läs det finstilta. Räkna på avgifterna.
”Tjänstepension är en långsiktig investering”, säger Moa Langemark. Hon tillägger:
“Blir du erbjuden en lägre bolåneränta mot en flytt av tjänstepensionen bör du sätta dig ner och noga gå igenom de villkor och avgifter du får”.
Läs också: De får 37 533 kronor i tjänstepension – högst i Sverige. Dagens PS

Bevakar i huvudsak privatekonomi och företagande.

Bevakar i huvudsak privatekonomi och företagande.