Att uppnå rikedom handlar inte om att välja bort latten, menar miljonären och författaren Ramit Sethi. Istället handlar det om helt andra beslut.
Fem saker rika gör med sina pengar – som du har missat


Mest läst i kategorin
Visst drömmer väl många av oss om rikedom.
Problemet, menar Ramit Sethi – som skrivit boken I Will Teach You to Be Rich – är att vi stirrar oss blinda på småutgifter, som att skippa utemat eller att byta elbolag för att spara några tior.
Medan vi sysslar med sådant “oviktigt”, sysslar de verkligt förmögna med något helt annat.
I ett nyhetsbrev lyfter Sethi fram fem regler som enligt honom går som en röd tråd bland personer med gott om pengar.
1. Har full koll på siffrorna
Ramit Sethi säger att många han mött genom åren inte har någon aning om vad de faktiskt tjänar. Det gäller inte bara enstaka individer – utan hela hushåll.
“Det är chockerande, men 50 procent av paren jag pratar med vet inte vad de har för hushållsinkomst. 90 procent av dem som har skulder vet inte hur stora skulderna är”, säger han till CNBC Make It.
Och just där, menar han, börjar problemen. Den som inte har koll på sina siffror har svårt att fatta bra beslut.
“Rika personer som är skickliga med pengar kan säga exakt hur mycket de kommer att ha nästa månad, nästa år – ja, till och med om fem år”, skriver Sethi.
Senaste nytt
2. Lägger inte ansvaret på dagsformen
Rika personer förlitar sig inte på dagsformen för att fatta smarta ekonomiska beslut, skriver Sethi. De har system som gör jobbet åt dem – även när de är sjuka, trötta eller distraherade.
Det kan handla om att automatisera sitt sparande, sina investeringar och betalningar, så att pengarna sköter sig själva. Det kan också handla om att i förväg bestämma hur ett oväntat tillskott ska användas – exempelvis att 70 procent alltid går till investeringar, resten till nöjen.
“De bygger vattentäta system som hanterar pengarna automatiskt”, skriver Sethi.
Läs även: Vit månad? Så mycket pengar kan du spara. Dagens PS
3. Har en plan – innan de behöver den
De som har gott om pengar har inte bara ett sparkonto för oförutsedda utgifter. De har också en tydlig bild av vad de vill använda sina pengar till – och när.
Många människor chansar, skriver Sethi. De väljer ett godtyckligt belopp att spara varje månad och hoppas på det bästa.
Men den som vill bli rik behöver börja i andra änden: Vad vill du uppnå – och när? Vill du pensionera dig tidigt? Starta eget? Ha råd att gå ner i arbetstid? Svaren på det styr hur planen ska se ut.
4. Tillämpa 80/20-regeln
Enligt Sethi fokuserar rika personer inte på småutgifter – utan på de stora grejerna som verkligen gör skillnad. De lever ofta enligt 80/20-regeln, som går ut på att 80 procent av resultaten kommer från 20 procent av insatserna.
Det kan handla om att förhandla om lönen, flytta till ett billigare boende eller se över sin skattesituation. Småsparande i all ära – men det är sällan där de stora summorna finns.
“De frågorna kan vara värda tiotusentals dollar och ändå lägger många mycket av sin energi på väldigt mycket mindre frågor”, säger Sethi.
5. Bryr sig mer om värde än pris
Billigt är inte alltid bäst, menar Sethi.
Enligt honom är rika personer bättre på att använda pengar på ett sätt så att de får bra valuta för dem.
Själv väljer han hellre att betala för en personlig tränare än att lära sig via Youtube, eftersom det sparar honom tid – vilket han, tillsammans med de allra rikaste, ser som en av sina mest värdefulla resurser.
“Poängen med pengar är inte att hamstra dem”, skriver han. “Poängen med pengar är att lösa problem och njuta av livet”.
Istället för att snåla på allt, handlar det om att välja några få områden att investera i – och skära bort resten.
Läs också: Kommuner: Här får du mest tillbaka på skatten. Dagens PS

Bevakar i huvudsak privatekonomi och företagande.

Bevakar i huvudsak privatekonomi och företagande.

Prisvärda hälsotester via blodprov i samarbete med Karolinska Universitetslaboratoriet, Unilabs och SYNLAB.Fram till 26 mars 10% rabatt på valfri hälsokontroll (ej årliga, Sthlm3 & samarbeten). Använd rabattkoden "hälsa" i kassan vid beställning.