Det senaste halvåret har antalet personer som vänder sig till hjälporganisationer inom Sveriges Stadsmissioner ökat. De flesta ärenden handlar om att människor inte har råd med mat, enligt organisationens nya rapport om fattigdom.
Fattigdom: Allt fler svenskar har inte råd med mat
Mest läst i kategorin
Andelen personer som lever med låg ekonomisk standard har ökat de senare åren, visar en ny sammanställning från Stadsmissionen, Fattigdomsrapporten. 2020 låg den på 14,7 procent, vilket räknas som en rekordlåg nivå.
Det senaste halvåret redovisar man ingen sammanställd statistik för, men fattigdomen har sannolikt förvärrats avsevärt.
Stadsmissionerna serverar fler gratis måltider till sina besökare, får fler förfrågningar om mat och medlemskapen i organisationens projekt Matmissionen har ökat. Statistiken över de senaste sju åren visar också att de allra flesta frågorna rör just hjälp med matvaror. Sveriges Stadsmissioner menar i rapporten att detta är anmärkningsvärt i en välfärdsstat.
Fattigdom ökar av inflation
Till Sveriges Radio säger Stockholms Stadsmissions direktör Åsa Paborn att krisen och inflationen har förvärrat situationen.
”Det vi ser nu är en alarmerande utveckling av människor som inte har pengar till mat, kläder och basbehov”, säger Åsa Paborn.
I de flesta fall har personerna någon form av hjälp från det offentliga välfärdssystemet redan, men den räcker inte till. För elva procent av fallen saknas andra sociala insatser från samhället helt och hållet.
I rapporten vittnar anställda på Stadsmissionen om föräldrar som avstår från mat själva för att barnen ska få äta. Barnfamiljer har ibland inte råd med blöjor, välling eller andra grundläggande basvaror till barnen.