Dagens PS

Fastighetsbolag renoverar och hotar chockhöja hyror

fastighetsbolag hotar
Det blir tuffare för kommunerna att klara hyrorna framöver visar nya mätningar. (Foto: TT)
Ola Söderlund
Ola Söderlund
Uppdaterad: 20 sep. 2021Publicerad: 20 sep. 2021

Mor och son kan tvingas flytta – deras hyra hotar att höjas 8 000 kronor per månad till ett allmännyttigt fastighetsbolag efter renovering.

ANNONS

Mest läst i kategorin

Det är hyresgästerna i ett miljonprogramområde i stadsdelen Bergshamra i Solna som tagit strid mot Signalisten, som är ett allmännyttigt fastighetsbolag och som hotar att chockhöja deras hyror.

Bakgrunden är en planerad totalrenovering som innebär att hyrorna höjs med över 55 procent för de 1 700 lägenheter som bedöms vara i behov av stambyten, vilket Hem & Hyra tidigare berättat.

Adhanet Merke och hennes 22-åriga son Armin Assadi kan tvingas flytta på grund av hyreschocken – deras hyra riskerar att höjas från 14 000 till 22 000 kronor i månaden, enligt Dagens Nyheter som också berättar om den planerade totalrenoveringen av hyresbeståndet i stadsdelen Bergshamra i Solna, ett förslag som det kommunala fastighetsbolaget presenterade för hyresgästerna redan 2019 och som sedan i våras är föremål för ett rättsstrid mellan berörda hyresgäster och fastighetsbolaget.

Hyresgästerna förlorare i nio av tio fall

En godkännandeprocess skickades kort efter den inledande rättegången in till hyresnämnden för prövning och i början av oktober väntas ett domslut, uppger DN.

Jan Bagge, en av de drabbade hyresgästerna, berättar i DN att han inte blir avskräckt av uppgifterna om att fastighetsägarna vinner i nio fall av tio i hyresnämnden mot hyresgästerna i rättstvister som gäller renoveringar.

“Det är redan flera av oss som har flyttat och jag blir så jävla arg på hur man behandlar människor som betalat sina hyror i alla år”, säger han till tidningen som berättar att fastighetsbolaget Signalisten tidigare renoverat andra delar av sitt bestånd, bland annat i förorten Ritorp och att 60 procent av hyresgästerna flyttade från sina lägenheter efter det.

Adhanet Merke som tillsammans med sin son hotas av en hyreshöjning från 14 000 till 22 000 kronor i månaden berättar i DN-artikeln att beskedet om totalrenoveringen kom plötsligt.

Hon jobbar som sjuksköterska och är bekymrad över hur familjen ska klara hyran.

ANNONS

“Det är hemskt för det rör sig om en socioekonomisk utrensning. Många som bor här är äldre, många har invandrarbakgrund, det är två grupper som dessutom är ännu mer beroende av sina nätverk”, säger Jan Bagge.

I ett mejl till DN skriver Signalistens vd Lars Jolérus bland annat att hyresfastigheterna i Bergshamra har akuta renoveringsbehov och att det allmännyttiga fastighetsbolaget har ansvar för det, och att hitta “de bästa lösningarna” för hyresgästerna.

I en undersökning bland hyresgästerna i Bergshamra som forskningsinstitutet Rise gjort uppger en femtedel att de måste flytta om hyreshöjningen blir verklighet.

Läs även: Varning för chockhöjda brf-avgifter i Sverige

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Ola Söderlund
Ola Söderlund

Utbildad journalist med 35 år i yrket och med erfarenhet från kvällspress, lokaltidningar, den kristna tidningen Dagen och Sveriges Radio. Bevakar i huvudsak börs- och finansmarknaden för Dagens PS. Har tidigare varit kriminalreporter, allmänreporter, nyhetschef på dåvarande Miljöaktuellt och chefredaktör för en branschtidning.

Ola Söderlund
Ola Söderlund

Utbildad journalist med 35 år i yrket och med erfarenhet från kvällspress, lokaltidningar, den kristna tidningen Dagen och Sveriges Radio. Bevakar i huvudsak börs- och finansmarknaden för Dagens PS. Har tidigare varit kriminalreporter, allmänreporter, nyhetschef på dåvarande Miljöaktuellt och chefredaktör för en branschtidning.

ANNONS
Jämför billigaste bolån

Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra Sveriges billigaste bolån.

Jämför här
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS
Spela klippet

Skärpta straff för olaglig finansiell verksamhet 

Nu ska finansbrott likställas med organiserad brottslighet. Det anser Ekobrottsmyndigheten, som kräver hårdare straff för brott på finansmarknaden. Se mer i videon ovan. Rikard Jermsten är nytillträdd generaldirektör och chef för Ekobrottsmyndigheten. Han anser att finansbrott är lika allvarliga som organiserad brottslighet. Därför behövs hårdare straff. MISSA INTE: Thedéens skarpa varning: Värre läge än 2020 […]