Dagens PS

Färre utsatta för brott – lägsta nivån sedan 2016

Emelie Holst och Johanna Viberg på Brå. I dag presenterar Brå NTU 2022 som visar att andelen som utsatts för brott minskar sedan förra året, eller ligger på samma nivå, för nästan alla brottstyper
Emelie Holst och Johanna Viberg på Brå. I dag presenterar Brå NTU 2022 som visar att andelen som utsatts för brott minskar sedan förra året, eller ligger på samma nivå, för nästan alla brottstyper. (Foto: Brå)
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 11 okt. 2022Publicerad: 11 okt. 2022

För tredje året i rad minskar den självrapporterade utsattheten för brott mot person och är nu på den lägsta nivån sedan 2016.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Nationella trygghetsundersäkningen, NTU, 2022 som Brottsförebyggande rådet, Brå, publicerar i dag, tisdag, visar att andelen utsatta för brott minskar sedan förra året, eller ligger på samma nivå, för nästan alla brottstyper, men försäljningsbedrägerier har ökat.

NTU är en del av Sveriges officiella statistik och bygger på webb- och postenkäter till 200 000 personer mellan 16 och 84 år och mäter allmänhetens utsatthet för brott, otrygghet och oro för brott, samt erfarenhet av och förtroende för rättsväsendet. Undersökningen har gjorts av Brå varje år sedan 2006.

Försäljningsbedrägerier ökar

I undersökningen uppger 19,5 procent av befolkningen att de under 2021 utsattes för brott mot person. Det är en minskning med 0,7 procent jämfört med 2020 och det är den lägsta nivån sedan 2016.

Försäljningsbedrägerier har ökat från 5,5 procent år 2020 till 5,7 procent år 2021 och det är bland kvinnor utsattheten har ökat. Totalt set är det dock en större andel män som utsatts.

“Utsattheten för försäljningsbedrägerier har även ökat på längre sikt, sedan 2016. Vi ser också att bedrägeri är en brottstyp som många oroar sig för”, säger Johanna Viberg, utredare på Brå, i ett pressmeddelande.

Många känner oro för att utsättas för brott

Nästan en tredjedel, 32 procent, uppger att de känner oro eller har avstått från att handla på internet på grund av oro för att drabbas av bedrägeri. Äldre oroar sig mer än yngre.

“Oro för att utsättas för brott behöver dock inte vara kopplat till risken att utsättas för brott. Men oavsett vad oron för brott beror på är det väldigt viktigt att ta det på allvar, eftersom den exempelvis kan leda till att man begränsar sin vardag”, säger Emelie Holst, utredare på Brå, i pressmeddelandet.

ANNONS

I årets undersökning är förtroendet för rättsväsendet stort och för flera av rättsväsendets myndigheter är nivån högre än det varit tidigare, andelen som har stort förtroende för kriminalvården har ökat mest, från 34 procent 2021 till 37 procent 2022.

Vill du läsa de senaste nyheterna om ekonomi och företag? Så här enkelt får du vår kostnadsfria nyhetstjänst.

Läs mer: Hundratals bluffbolag hittades när kontroller skärptes

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS
Spela klippet

Skärpta straff för olaglig finansiell verksamhet 

Nu ska finansbrott likställas med organiserad brottslighet. Det anser Ekobrottsmyndigheten, som kräver hårdare straff för brott på finansmarknaden. Se mer i videon ovan. Rikard Jermsten är nytillträdd generaldirektör och chef för Ekobrottsmyndigheten. Han anser att finansbrott är lika allvarliga som organiserad brottslighet. Därför behövs hårdare straff. MISSA INTE: Thedéens skarpa varning: Värre läge än 2020 […]