Falska sedlar ökar kraftigt i Sverige. De är ofta inte mer avancerade än att de går att “trycka” hemma med en vanlig dator och en skrivare.
Falska sedlar ökar kraftigt – skrivs ut på vanligt papper
Mest läst i kategorin
Göteborgs Posten berättar om att de falska sedlarna i Sverige ökat lavinartat sedan introduktionen av den nya sedelserien 2015-2016.
På Nationellt forensiskt center, NFC, skickas alla misstänkt falska sedlar för analys. 2018 kom det in totalt 450 falska sedlar. 2019 var siffran 1703. Under 2020 hade siffran växt till 6 600 sedlar som kunde konstateras vara falska.
“Det som har hänt här är att vi hade en väldigt dålig tajming med introduktionen av den nya sedelserien 2015-2016 då den sammanföll med att vi i princip upphörde att använt kontanter i samhället i samma period. Fem år senare är det fortfarande många som inte ens vet hur de ser ut eller knappt har hållit i dem”, säger förste forensikern Michael Johansson, som är den som undersökt sedlarna, till GP.
“Stor okunskap”
Han menar att faktumet att Sverige gått snabbt fram mot ett kontantlöst samhälle, vilket har lett till en lukrativ situation att begå brott.
“Här är vi nästintill världsunika, då man i de flesta andra länder fortfarande har en mer regelbunden användning av kontanter. Eftersom vi har en sådan stor okunskap och ovana med kontanter så är det idag fullt möjligt att prångla ut väldigt enkla förfalskningar av svenska sedlar av höga valörer,” säger han till GP.
Vanligt skrivarpapper
Han säger till tidningen att många falska sedlar bara är bildmässigt lika en äkta sedel, och att det sällan görs försök att imitera några säkerhetsdetaljer. De är utskrivna från en dator och ofta tillverkade av vanligt skrivarpapper, eller “på sin höjd” något finare papper från en bokhandel.
“Problemet är att det i princip inte finns någon tröskel alls för att kunna börja begå det här brottet”, säger Michael Johansson, sedelexpert på NFC till GP.
Läs mer: Garbo och Nilsson pryder sedlarna
Journalist som nu har fokus på börs och finans, med extra förkärlek för makroekonomi, geopolitik och råvaror.
Journalist som nu har fokus på börs och finans, med extra förkärlek för makroekonomi, geopolitik och råvaror.