Den ekonomiska baksmällan efter semestern är inte alltid särskilt nådig. Efter sol, nöjen och lite väl många spontana utgifter kan plånboken ha fått sig en rejäl törn. Men allt går att fixa.
Experterna tipsar: Få koll på pengarna efter semestern
Mest läst i kategorin
Det kan förvisso kännas fruktansvärt motigt att behöva ta tag i sin ekonomi efter att ha levt rövare i några veckor.
Men gör du det inte nu lär det ganska snabbt komma tillbaka och bita dig i baken – och det med kraft.
Här är fyra tips som kan få dig att komma tillbaka på rätt spår och undvika att sommarens excesser får långvariga konsekvenser för din ekonomi.
Ta tag i det
Många är vi som vänder ryggen åt det som stressar oss.
Det är dock ett misstag som kan stå dig dyrt.
Det enda sättet för dig att få ordning på ekonomin efter semestern är helt enkelt genom att bita i det sura äpplet.
“Det sämsta du kan göra är att sticka huvudet i sanden och inte ta tag din ekonomi. Ser det mörkt ut, var inte orolig, det ordnar sig. Men bara om du tar tag i din ekonomi. För ingen annan kommer att göra det åt dig”, säger Swedbanks privatekonom Arturo Arques till Nyheter24.
Senaste nytt
Kolla banken
Steg två handlar om att få koll. Sätt dig ner och se över ekonomin. Hur ser utgifterna egentligen ut?
“Börja med att kolla på graferna via din bank, de allra flesta banker kan visa hur dina utgifter ser ut, vilka räkningar du har varje månad och hur många spontanköp som du gör. Man behöver inte sitta med Excel längre”, säger SPP:s sparekonom Shoka Åhrman, till Aftonbladet.
Sluta spendera
Ja, mer självklart än så kan det väl knappast bli. Men det bästa sättet att få koll på ekonomin igen efter semestern är helt enkelt att stoppa utflödet av pengar som med stor sannolikhet varit större än vanligt under semestern.
“Antingen så ökar du dina inkomster eller så stryper du dina utgifter. Det går såklart att göra båda två samtidigt. För studenter och egenföretagare är det kanske lättare att öka inkomsterna, genom att ta ett extraknäck eller lägga in lite fler timmar”, säger Nordeas privatekonom Anders Stenkrona, till Aftonbladet, och tillägger:
“För den som är anställd med månadslön är det svårare att i en handvändning öka inkomsterna. Då är det bättre att försöka dra åt svångremmen vad gäller utgifterna”.
Återgå till det normala
Det kanske viktigaste tipset är att helt enkelt försöka återgå till en normal konsumtion.
“Skippa allt som inte är nödvändigt under några månader, det kommer att göra stor skillnad och göra att du snabbt boostar din ekonomi”, säger Arturo Arques.
Läs också:
Bank of America: Nu jagar alla röda prislappar. Dagens PS
Uppmaningen: Börja jobba tidigare. Dagens PS
Bevakar i huvudsak privatekonomi och företagande.
Bevakar i huvudsak privatekonomi och företagande.