Det är svårt att veta vad priset på el ska bli. Experten går här igenom sex faktorer som ligger bakom elprisökningen.
Expertens prognos: Ännu dyrare el i södra Sverige 2023
Mest läst i kategorin
2022 var det dyraste året hittills för elkonsumenterna i Sverige.
Prognosen i nuläget spår genomsnittliga årspriser på 79 öre/kWh inkl. avgifter och moms i norra Sverige. Det skulle vara innebära en nedgång från i fjol då elen kostade 86 öre och 89 öre i elområde ett och två respektive.
Priset är inklusive skatter och avgifter.
MISSA INTE: Vanliga missen kostar tusenlappar i månaden för pensionssparare
Billigare i Stockholm…
För stockholmare och de andra elanvändarna som är anslutna till elområde 3 skulle priset falla kraftigt från 179 öre till 142 öre/kWh, enligt den nya prognosen. Det är goda nyheter för exempelvis huvudstadsregionen.
…Lite dyrare i söder
Men i söder får man ingen respit. I fjol kostade en kilowattimme 209 öre inklusive skatt och avgifter i elområde 4, vilket var högst i Sverige. Det priset ser nu att stiga något, till 210 öre 2023.
På det stora hela innebär det en sänkning av elkostnaderna, – men till en fortsatt hög nivå om man jämför med ett ”normalt år”. Det är dock långt ifrån säkert.
Mycket kan hända. Priset skulle kunna sjunka, eller stiga kraftigt på grund av oförutsedda faktorer. Det berättar elexperten på energibolaget GodEl Björn Björnson för Dagens PS i en intervju.
Vi har tidigare hänvisat till GodEls prognos, som visar på att årets vinter är tre gånger dyrare på flera håll i landet jämfört med i fjol.
Fem faktorer bakom priset på el
“Elmarknaden är mycket oberäknelig just nu och det är enormt svårt att veta vad vi kan vänta oss av 2023 – inte minst när det kommer till elpriserna”, säger han.
Följande fem faktorer är värda att följa lite extra under nästa år, menar han:
1. Vädret i vinter
December 2022 blev den dyraste månaden någonsin när det gäller energipriser. Detta trots att vädret var förhållandevis milt jämfört med hur det kunde blivit. Temperaturerna var varmare än väntat och vinden blåste på i vindkraftverken. Annars hade priserna kunnat bli betydligt dyrare. Första halvan av december var kall vilket i kombination med att Oskarshamn 3 låg nere en vecka och att isläggning fortfarande pågick i vattenkraften gjorde att elpriset sköt i höjden. Under andra halvan av månaden kom det milda och blåsiga vädret i kombination med att Oskarshamn 3 var tillbaka i drift och isläggningarna färdiga – då dök priset igen. Om gaslagren är så tomma i vår att det blir svårt att fylla dem till nästa vintersäsong kommer det driva upp gaspriset och i förlängningen även elpriset här hemma i Sverige.
”Men det milda vädret gör att vi nu ser ut att gå in i 2023 med mer lagrad gas än väntat, och det kan bidra till lindrigare priser för alla elanvändare, även de i Sverige”, säger Björnson.
2. EU:s el-marknadsåtgärder
EU kommer troligen göra en rad åtgärder för att komma till bukt med priset på gas i Europa. En av åtgärderna är pristaket på gas, en annan åtgärd är intäktstak för energibolagen och en tredje åtgärd är minskning av elanvändandet för européerna – en sorts ransonering som kan bidra till lindrigare priser. Dessa åtgärder har i praktiken nu redan beslutats men i olika grad genomförts.
3. Vädret i vår, sommar och höst
Om vädret i år blir milt, blåsigt och blött så kommer energiförbrukningen vara lägre samtidigt som vindkraften får producera mycket el. Samtidigt bidrar regnet till de europeiska vattenkraftmagasinen och underlättar för de franska kärnkraftverken.
I sådana fall kan vi räkna med lägre priser än prognosen visar.
Om torkan vi såg i somras fortsätter kommer vi ha mindre el att förbruka samtidigt som allt fler slår på luftkonditioneringen i sommar vilket drar mycket el. Och då stiger priserna.
4. Tillgången på gas
Eftersom gas och olja från Ryssland i stort sett avstannat i leverans så blev Europa väldigt beroende av flytande naturgas från bland annat USA. Efterfrågan på den importerade gasen har ökat vilket skulle kunna göra det svårt att få tag på i år i samma utsträckning, och det skulle i sådana fall driva upp priserna på både gas och annan energi i Europa och Sverige.
5. Den svenska kärnkraften
“I Sverige finns bara sex reaktorer i drift vilket ökar sårbarheten när en eller flera reaktorer av olika anledningar behöver underhållas eller stannas av andra skäl. Det har varit särskilt tydligt under hösten och tidiga vintern då flera reaktorer varit ur drift under perioder”, säger Björnson.
6. Ekonomiska konjunkturen
En sista, sjätte faktor är att Sverige och flera andra länder nu går in i en lågkonjunktur. När konjunkturen går ner så minskar elkonsumtionen, vilket i sin tur har en positiv effekt på elpriset, berättar han.
“Elanvändningen från framför allt industri och annan elintensiv verksamhet som minskar och verkar för att dämpa elpriserna”, säger Björnson.
Som avslutning vill han ge några spartips för Sveriges elkonsumenter.
“Se över ifall det finns några energieffektiviseringar att göra i hemmet samt spara så mycket som möjligt i en elbuffert för att lättare kunna hantera framtida pristoppar”, säger han.
Dessutom föreslår han att man ska följa Instagramkontot Skruva Ner, som ger ännu fler tips.
Läs mer om el och elpriset:
Skräcksiffran: Fördubblat elpris 2023
Försäljningsrekord för rysk olja trots embargot
Sverige i centrum när Europas elkris analyseras
Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat privatekonomi.
Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat privatekonomi.