Om några månader börjar de första skatteåterbäringarna att betalas ut till svenska skattebetalare. Men redan nu kan du börja fundera på hur du ska spendera pengarna – här är expertens bästa tips.
Experten: Så ska du spendera din skatteåterbäring
Mest läst i kategorin
Första veckan i mars skickar Skatteverket ut deklarationer till den som använder digital brevlåda. Du som deklarerar digitalt senast den 30 mars och inte behöver göra några ändringar, kan räkna med att få en eventuell skatteåterbäring inom några dagar.
Du som har en inkomstdeklaration i pappersformat kan räkna med att få din deklaration från Skatteverket mellan den 15 mars och 15 april, och måste skicka in deklarationen senast den 29 april för att få en eventuell skatteåterbäring den 5-8 april. Skickas deklarationen in senare (dock senast den 2 maj), kommer skatteåterbäringen den 5-9 juni.
Du kanske redan nu har börjat att fundera på hur du ska spendera pengarna? Amerikanska CNBC har listat experternas bästa tips för hur du ska tänka – beroende på vem du är.
20-29 år: Spara för framtiden
Du som är i 20-årsåldern är förmodligen i början av din karriär och har kanske precis börjat spara inför framtiden. Det kan vara bra att redan nu bygga upp en buffert, ifall du skulle bli uppsagd från ditt arbete eller om du vill spara till exempelvis körkort. En skatteåterbäring på ett par tusenlappar kan vara ett utmärkt startskott för ett sådant sparande.
“Den typen av sparande skapar ett slags andrum, så att man inte står helt tomhänt om man skulle förlora jobbet”, säger Emily Rassam, ekonomisk rådgivare i North Carolina till CNBC.
30-39 år: Förverkliga dina drömmar
I 30-årsåldern har många redan fått ihop ett sparkapital, och har satt upp konkreta mål och önskningar inför framtiden, exempelvis bostadsköp. Pengarna som du får tillbaka på skatten kan hjälpa dig att ta klivet och förverkliga dina drömmar – varje tusenlapp kan göra skillnad.
Samtidigt är detta en tid då många bildar familj, vilket påverkar ekonomin. Då kan skatteåterbäringen vara ett bra startskott för den som vill påbörja ett sparande för barnens räkning.
40-49 år: Unna dig
I 40-årsåldern har många fortsatt att bygga upp sitt sparkapital, och kan i högre grad använda skatteåterbäringen till resor och nöjen. Enligt Emily Rassam är det en tid då många vill umgås med nära och kära:
“Det är nu man kan skapa meningsfulla minnen och upplevelser ihop med sina barn”, säger hon till CNBC.
50-59 år: Boosta pensionen
Du som planerar att gå i pension vid 67-års ålder, kan fortfarande boosta ditt pensionssparande i 50-årsåldern. Här kan skatteåterbäringen bli ett välkommet bidrag till det egna sparandet.
60 år och uppåt: Beta av din bucketlist
I 60-årsåldern går de allra flesta i pension, vilket för många innebär en frihet att göra exakt vad man vill med sin tid och sitt sparande. Kanske har du drömmar som du fortfarande vill förverkliga, då kan det vara bra att börja bocka av din bucketlist.
Det är också en bra idé att fortsätta spara, för oväntade utgifter eller nöjen senare i livet.
Läs även: Proffset: Bästa tipset till unga sparare
Reporter på Dagens PS med fokus på ekonomi.
Reporter på Dagens PS med fokus på ekonomi.