Den svenska ekonomin behöver betydligt kraftigare räntechocker än vad som nu är planerat, säger nationalekonomien Lars Jonung – till över 5 procent.
Experten: Många fler räntechocker väntar Sverige
Mest läst i kategorin
Arbetsmarknaden är stark och exportindustrin går som tåget. Det är paradoxalt nog dåliga nyheter för de svenska hushållen.
För så länge räntan inte drabbar ekonomin, kommer den inte heller ha en särskilt stark påverkan på inflationen. Och om den inte påverkar inflationen måste räntan höjas ännu mer.
MISSA INTE: Dyra bär: Lön för bärplockare ska höjas till 33 200 kronor (Dagens PS)
“Ska vi hinna ikapp USA:s räntebana måste vi fortsätta att systematiskt höja räntan under den närmaste tiden”, säger Lars Jonung.
USA har historiskt sett haft en högre styrränta än Sverige, men har också höjt räntan mer det senaste året.
Amerikanska Federal Reserves styrränta ligger i spannet mellan 5,25 och 5,5 procent. Det är betydligt högre än den svenska styrräntan på 3,75 procent.
Räntechocker i höst räcker inte
Nu vill han att Sverige hinner ifatt den amerikanska räntan på 5 procent.
“Ja, om Riksbanken menar allvar med sin nya oro för den svaga kronan kan vi inte avvika alltför mycket från Fed. Om Riksbanken avviker från det internationella ränteläget genom en lägre svensk ränta får vi högre inflation än i omvärlden och en fortsatt kronförsvagning”, säger han till Svenska Dagbladet.
Det är svårare att höja räntan i Sverige eftersom vi haft så låg ränta så länge – befolkningen har vant sig vid praktiskt taget gratis lån i tio års tid och därför belånat sig upp över öronen.
Senaste nytt
Permanent högre räntor
“Vi får ett betydligt svårare konjunkturläge i Sverige än i andra länder eftersom vi har haft låga räntor för länge. Men det finns en betydande motståndskraft i svensk ekonomi”, säger Jonung till Svenska Dagbladet.
“Vi bör acceptera att vi går från en lågräntemiljö till en högräntemiljö med permanent högre räntor än vi har haft de senaste tio åren”, säger Lars Jonung.
Läs mer om räntechocker:
Här sparar svenskarna sina pengar i krisen (Dagens PS)
Hushållens inkomster minskar – barnfamiljer värst drabbade (Dagens PS)
Många går i amorteringsfällan (!) när räntorna stiger (Dagens PS)
Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat privatekonomi.
Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat privatekonomi.