Dagens PS

Expert: "Ta inte ut pensionen för snabbt"

Experter varnar för snabba pensionsuttag
Alecta är ett av de bolag som hanterar svenskarnas tjänstepensioner. Nu varnar dess pensionsexpert för att ta ut tjänstepensioner på för kort tid. (Foto: Tim Aro/TT)
Torbjörn Karlgren
Torbjörn Karlgren
Uppdaterad: 17 dec. 2024Publicerad: 17 dec. 2024

Nu varnar ännu en expert för risken med att ta ut pensionen för snabbt. ”I många fall är det ett misstag”, är varningen.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

De flesta kan välja att ta ut sin tjänstepension eller delar av den, på begränsad tid.

Det betyder som regel minst fem år, men snabbare uttag kan medges om det är små belopp.

Som det är i dag kan du inte stoppa uttaget eller ändra uttagstiden när du börjat ta ut tjänstepensionen.

Men från och med 2025 öppnar en lagändring för att spararna ska kunna pausa eller ändra pågående utbetalning av tjänstepensionen – men lagstiftningen är inte tvingande och ett stort antal bolag väntar med att ändra sina regler.

Ändrade regler för pensionen

När du har börjat ta ut tjänstepension kan du inte stoppa uttaget eller ändra uttagstid.

Från och med 2025 öppnar en lagändring för att spararna ska kunna pausa eller ändra pågående utbetalning av tjänstepension, men lagstiftningen är inte tvingande och de flesta pensionsbolag dröjer med att ändra sina regler.

Allt fler väljer samtidigt att ta ut sin tjänstepension under ett begränsat antal år. I många fall är det ett misstag, enligt pensionsexperterna.

”Att fler tar ut pensionen tidsbegränsat beror på det ökade intresset för att planera pensionen”, menar experten Mikael Nyman hos Arbetet.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

60 procent väljer begränsad tid

60 procent av de pensioner AMF betalade ut till privatanställda LO-medlemmar förra året var pension som tas ut tidsbegränsat, på exempelvis fem eller tio år.

Det är en dramatisk förändring mot ett decennium tidigare. 2012 tog så gott som alla ut pensionen livslångt.

Endast 16 procent av pensionerna betalades då ut på ett begränsat antal år.

Hos Alecta, som förvaltar pensioner för privatanställda tjänstemän, väljer fortfarande majoriteten att ta ut pengarna livslångt – men andelen har ändå sjunkit från 70 procent 2016 till under 60 procent i år.

”Märklig utveckling”

”Det är en märklig utveckling. Livslängden ökar ju, och vi är friska längre upp i åren. Så behovet av pengar under längre tid har ökat, inte minskat”, påpekar Alectas pensionsekonom Staffan Ström.

”Folk underskattar ständigt sin livslängd. Pension ska vara livsvarig. Jag har sett mycket elände när människor måste klara sig utan tjänstepension”, understryker Mikael Nyman.

”Hör du till den hälft som lever mer än ett medellångt liv, så är livslångt uttag en fantastisk affär”, tillägger Alectas Staffan Ström.

ANNONS

Pensionsmiljarder borta i Northvolt: “Risken rimlig att ta”. Dagens PS

Pensionsmyndigheten: De dör först. Dagens PS

Arbetande pensionärer får kraftig sänkt skatt. Realtid

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Torbjörn Karlgren
Torbjörn Karlgren

Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.

Torbjörn Karlgren
Torbjörn Karlgren

Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS
Spela klippet

Bostadsmarknad och framtiden för köpare – enligt analytikern

Efter en turbulent period präglad av stigande räntor och sjunkande priser börjar Sveriges bostadsmarknad visa tecken på återhämtning. År 2022 präglades av en kraftig nedgång i både bostadsförsäljningar och priser, till stor del drivet av de ökande räntekostnaderna. Men nu, med signaler om stabilisering och potentiella räntesänkningar framöver, börjar marknaden långsamt hitta tillbaka. Frågan är: […]