Dagens PS

Expert oroad: Svenskar missar "viktigt" prutknep

Avanzas sparekonom Claes Hemberg är kritisk till att så få känner till eller vet hur snitträntorna ska användas. (Foto: TT)
John Uggla
John Uggla
Uppdaterad: 09 maj 2017Publicerad: 09 maj 2017

Det har gått två år sedan de nya reglerna om snitträntor infördes som är tänkta att göra bankernas prissättning på bolån mer transparent. Men trots det är det få som vet hur de kan användas – eller att de ens existerar.

ANNONS

Mest läst i kategorin

”Snitträntorna är jätteviktiga. /…/ Men många missar den stora fördelen med att titta på vilken ränta andra har, säger Claes Hemberg, sparekonom på Avanza Bank, till SvD Näringsliv.

Enligt en Sifo-undersökning som Avanza genomfört finns stor okunskap bland svenska hushåll. Av de 1.153 tillfrågade svarar 4 av 10 att de inte känner till snitträntor över huvud taget medan hälften av de som hört talas om begreppet inte vet hur det ska användas.

Claes Hemberg är kritisk till att myndigheter inte sätter större press på bankerna att informera sina kunder om möjligheterna och belyser vikten av att pruta ned räntan på nya bolån för att kunna hålla den nere i framtiden.

För nog kan det få stor effekt, skriver SvD.

”Skillnaden mellan att pruta och att inte pruta på bolåneräntan kan vara uppemot 15 000 kronor för ett normalstort bolån.”

Avanzas expert råder bolånetagare att använda snitträntan för att jämföra sitt eget erbjudande mot andras, att jämföra mellan olika banker för att till sist ställa bankerna mot varandra.

MISSA INTE: Bolåne-experter: Gör du detta ”är du lurad”  >

LÄS ÄVEN: Chocken: Miljonsmäll mot bostadsrättsägare  >

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
Jämför courtage

Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.

Jämför här
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS
Spela klippet

Skärpta straff för olaglig finansiell verksamhet 

Nu ska finansbrott likställas med organiserad brottslighet. Det anser Ekobrottsmyndigheten, som kräver hårdare straff för brott på finansmarknaden. Se mer i videon ovan. Rikard Jermsten är nytillträdd generaldirektör och chef för Ekobrottsmyndigheten. Han anser att finansbrott är lika allvarliga som organiserad brottslighet. Därför behövs hårdare straff. MISSA INTE: Thedéens skarpa varning: Värre läge än 2020 […]