Dagens PS

Expert: Onödigt höga avgifter i bostadsrätter

Bostadsrätter har kanske nödigt höga avgifter.
Bostadsrätter har kanske nödigt höga avgifter, enligt David Sundén (Foto: Tomas Oneborg / Foto: SvD / TT )
Malin Beeck
Malin Beeck
Uppdaterad: 29 nov. 2021Publicerad: 29 nov. 2021

46 procent av bostadsrättsföreningarna klarar en räntehöjning på två procent utan att höja avgiften. Det är i flera fall ett onödigt stort sparande, menar ekonomen David Sundén. Han påpekar att höga avgifter sänker bostadens värde. 

ANNONS

Mest läst i kategorin

Från finanskrisen 2009 och framåt har räntorna fallit ordentligt. Samtidigt har bostadsrättsföreningarna höjt avgifterna trots att driftskostnaderna inte har ökati i motsvarande utsträckning. Det gör att föreningarna nu i många fall har goda marginaler, vilket kan vara motiverat om en oväntat snabb räntehöjning skulle bli aktuell. Men då borde föreningen verkligen motivera sina val, tycker David Sundén.

För analysbolaget Branlys räkning har han gått igenom ungefär 30 000-40 000 årsredovisningar för 6000 bostadsrättsföreningar. Han menar att många verkar ta ut högre avgifter än motiverat i relation till belånging och ränteläge.

“46 procent av föreningarna har ett sparande som är såpass stort att de skulle klara en räntehöjning på två procentenheter utan att höja avgiften. Och då måste man fråga sig om det här verkligen är bra”, säger David Sundén i en intervju med Ekonomiekot Extra.

Måste motivera avgift

Han menar att de som är med i föreningen kan ha andra användningsområden för de pengar som de betalar in. En hög avgift leder dessutom till att bostadsrätten får ett lägre värde om man skulle sälja.

“Man måste som styrelse verkligen motivera varför men tar in så mycket pengar in i föreningen”, säger David Sundén.

“De föreningar som i dagsläget sparar mest, skulle enligt David Sundéns genomgång kunna sänka avgiften med 14 procent och ändå klara en räntehöjning med två procent utan att höja avgiften  Det motsvarar ungefär 500 kronor i månaden för en bostad på 70 kvadratmeter”, säger David Sundén.

Det finns goda skäl för bostadsrättsföreningar att spara i ladorna. Det kan handla om allt från framtida renoveringsbehov till att husen är högt belånade. Därför kan de höga avgifterna vara väl motiverade för att föreningen inte ska riskera konkurs eller för att inte skjuta kostnaderna till framtida hyresgäster. Men då bör bostadsrättsföreningen ha tänkt igenom det beslutet, tycker David Sundén.

Däremot tycker han att förenigar borde bli bättre på att ta betalt för de lokaler man äger, och för parkeringsplatser. När bostadsrättsföreingen inte tar ut marknadshyra för dessa utrymmen innebär det nämligen i praktiken att föreningen subventionerar personer som har bil eller hyr en lokal, med högre månadsavgifter som insats.

ANNONS

Läs också:

Affärsidén: “Bolån” med procent på värdeökningen
Tänk på det när du köper bostadsrätt

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
Jämför billigaste bolån

Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra Sveriges billigaste bolån.

Jämför här
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS
Spela klippet

Bostadsmarknad och framtiden för köpare – enligt analytikern

Efter en turbulent period präglad av stigande räntor och sjunkande priser börjar Sveriges bostadsmarknad visa tecken på återhämtning. År 2022 präglades av en kraftig nedgång i både bostadsförsäljningar och priser, till stor del drivet av de ökande räntekostnaderna. Men nu, med signaler om stabilisering och potentiella räntesänkningar framöver, börjar marknaden långsamt hitta tillbaka. Frågan är: […]