Dagens PS

Expert: Förhandla om bolån innan du binder

Nyckel i dörr
Det finns alternativ till att binda sitt bolån, menar privatekonomen Shoka Åhrman. (Foto: Pixabay)
Malin Beeck
Malin Beeck
Uppdaterad: 17 feb. 2022Publicerad: 17 feb. 2022

Flera stora banker har höjt räntorna på sina bolån, trots att Riksbanken lämnat reporäntan på noll. Många vill binda räntan. Men det kan finnas anledning att vänta – och förhandla med banken.

ANNONS

Mest läst i kategorin

Shokah Åhrman, privatekonom på SPP, konstaterar i en intervju med Sveriges Radio att ränteläget är oklart. Vanligtvis är den rörliga räntan lägre än den bundna räntan, men i vissa fall har vi sett ett omvänt förhållande. En del av de bundna långa räntorna har varit lägre än de rörliga.

Under en lång period har svenska låntagare föredragit att låna till rörlig ränta. Nu börjar många bli intresserade av att binda sina lån.

Shokah Åhrman säger att det är begripligt att man söker tryggheten i en period där många banker höjer sina listräntor och världens centralbanker höjer reporäntorna. Vissa låntagare kommer också att behöva tryggheten i ett bundet bolån. Men det gäller att utgå ifrån sin personliga situation, tycker hon.

Bolån kan ha prutmån

Man kan tänka på att bankerna i dagsläget gör rekordvinster på bolåneräntorna och att flera av dem redan idag tar ut högre ränta än nödvändigt. Det finns redan en prutmån.

Shoka Åhrman säger att kunderna bör förhandla, och att de ska tänka på att kundlojalitet med en viss bank ofta inte lönar sig, trots att bankerna ofta framställer det så.

”Men framför allt handlar det om: Hur trygghetssökande är man? För det är också någonstans så att när vi binder våra lån så får vi en exakt kostnad och det kan kännas tryggt, men vi betalar ju faktiskt också en premie för det, för vi betalar ju en högre ränta redan här och nu innan vi når de räntenivåerna”, säger hon om kunder som binder räntan.

En annan sak man bör ha med sig som kund är att man inte måste välja mellan antingen rörligt eller bundet, poängterar Shoka Åhrman.

”Man kan faktiskt dela upp sina bolån i olika delar”, säger hon.

ANNONS

Läs också:

SEB:s privatekonom: Fler binder sina bolån
Bolåneräntan: Därför ska du föreställa dig det värsta

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
Jämför billigaste bolån

Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra Sveriges billigaste bolån.

Jämför här
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS
Spela klippet

Skärpta straff för olaglig finansiell verksamhet 

Nu ska finansbrott likställas med organiserad brottslighet. Det anser Ekobrottsmyndigheten, som kräver hårdare straff för brott på finansmarknaden. Se mer i videon ovan. Rikard Jermsten är nytillträdd generaldirektör och chef för Ekobrottsmyndigheten. Han anser att finansbrott är lika allvarliga som organiserad brottslighet. Därför behövs hårdare straff. MISSA INTE: Thedéens skarpa varning: Värre läge än 2020 […]