Dagens PS

Expert förbluffad: Hur kan vi inte tro på en kris?

(Foto: TT)
John Uggla
John Uggla
Uppdaterad: 13 okt. 2016Publicerad: 13 okt. 2016

Hur mår svenska bolånemarknaden och kommer vi hamna i en bostadskris? Det har varit den stora frågan som experter turats om att försöka svara på de senaste åren.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Nu ger Frans Prenkert, professor i företagsekonomi vid Handelshögskolan i Örebro, sitt bidrag i diskussionerna i en debattartikel på SvD Näringsliv.

Frans Prenkert menar att vi i Sverige har drabbats av en ”naiv ekonomisk glömska” om hur läget på bostads- och finansmarknaden kan se ut, och hur det kan komma att se ut framöver. Han tar bland annat upp ett stresstest som Finansinspektionen nyligen genomförde som man konstaterade klarades bra av svenska hushåll. Problemet är att testerna endast uppgick till en hypotetisk bolåneränta på 6,7 procent. Det är på tok för lågt, skriver Prenkert och påpekar att snitträntan så sent som under finanskrisens 2008 låg på 6 procent – för att inte tala om bostadskrisen på 1990-talet då den låg hela 15 procent.

”Det finansiella systemet är trots allt detsamma i dag som 2007. Att vi då inte tror att samma sak kan hända igen är obegripligt. Hur kan vi tro att en kris inte kan återkomma, att boräntorna inte kan gå upp särskilt mycket? Varför kommer vi inte ihåg den egna ekonomiska historien?” skriver han och utesluter inte räntor på mellan 8-10 procent framöver, baserat på hur det sett ut de senaste 25 åren.

LÄS VIDARE: ”Hur kan vi tro att en kris inte kan återkomma?”  >

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS
Så använder kriminella kryptovalutor
Spela klippet

Så används kryptovalutor av kriminella

Intresset för kryptovalutor har skjutit i höjden i takt med att bitcoin och andra digitala tillgångar når nya rekord. Samtidigt växer oron för att tekniken utnyttjas för olagliga syften, såsom penningtvätt. Advokat Niklas Sinander, expert på området, berättar om utmaningarna och de åtgärder som vidtas för att stävja missbruk. Attraktiv för kriminella – Kryptotillgångar har […]