Sveriges bensinpris ser ut att öka igen, men den här gången är det ett beslut på EU-nivå som ligger bakom. Syftet? Att minska utsläppen av växthusgaser.
EU:s miljöbeslut ger högre bensinpris
Mest läst i kategorin
Beslutet innebär ökade krav på inblandning av biodrivmedel i fossila bränslen, vilket förväntas driva upp dagens bensinpris kraftigt på sikt.
Enligt Göteborgs-Posten kan detta leda till betydande ökningar vid pumpen. Hur mycket kan priserna stiga och vad påverkar egentligen kostnaden vid pumpen?
Läs även: EU:s hopp i öst? Oväntad seger för västvänliga krafter. Dagens PS
Stora svängningar
Under de senaste åren har bränslepriserna i Sverige upplevt stora svängningar, påverkade av faktorer som råoljepriser, skatter och valutakurser. Detta har gjort att både företag och konsumenter har haft svårt att planera sina kostnader.
Sveriges diesel- och bensinpris ökade kraftigt under flera, för att sedan falla tillbaka till betydligt lägre nivåer.
De främsta orsakerna till förändringarna är råvarupriser och den svagare svenska växelkursen, som påverkar priset vid pumpen direkt. Men EU-beslutet förväntas bidra till nya prishöjningar.
Senaste nytt
EU:s krav ökar
EU har nyligen fattat beslut om att öka andelen biodrivmedel som blandas in i fossila bränslen, vilket förväntas leda till högre bränslepriser vid pumpen. Målet med beslutet är att minska utsläppen av växthusgaser och bidra till en mer hållbar framtid.
Enligt ett tyskt forksningsinstitut innebär kraven att kostnaderna för produktion av bränsle stiger kraftigt, och att det kan ge en prisökning på upp till 6 kronor. Tyska statens egna bedömning är att priserna bör öka med 1,50 kronor initalt.
Beslutet träder i kraft 2027.
Osäker framtid för bensinpris
För konsumenter innebär detta att Sveriges diesel- och bensinpris kan komma att variera ännu kraftigare framöver. Globala faktorer som oljeproduktion och internationella konflikter kan snabbt påverka priset vid pumpen och skapa osäkerhet på marknaden – utöver de skärpa miljöreglerna.
Nationella beslut och politiska åtgärder, som skatter och subventioner, spelar också en viktig roll. Med de nya EU-reglerna som syftar till att minska klimatpåverkan genom högre krav på biodrivmedel, blir det ännu svårare för hushåll och företag att förutse hur deras bränslekostnader kommer att utvecklas på längre sikt.
Läs mer: Draghis lösningar för EU döms ut som “sovjetiska”. Realtid
Nyfiken skribent som bevakar börs- och finansnyheter med ett särskilt intresse för det internationella perspektivet.
Nyfiken skribent som bevakar börs- och finansnyheter med ett särskilt intresse för det internationella perspektivet.
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra bilförsäkringar.