Stockholms bostadmarknad må vara tuff – men för en stor del av befolkningen är den i princip omöjlig att komma in på.
Etta i Stockholm? Så mycket måste du tjäna
Mest läst i kategorin
Det ska återigen handla om unga.
En ny rapport från Stockholms Handelskammare visar nämligen att nästan tre av fyra unga stockholmare har för låg inkomst för att kunna köpa en liten bostad i huvudstaden.
Det behöver du tjäna
Ska du ha råd med en lägenhet med ett rum och kokvrå (utan separat kök) i Stockholms län krävs det en månadsinkomst på 35 000 kronor. Vill du flytta närmare stadspulsen stiger kravet till 40 000 kronor. Utöver detta krävs också en kontantinsats på flera hundra tusen.
Handelskammarens rapport följer samma dystra linje som Skandias senaste rapport. Enligt den har en genomsnittlig 27-åring inte råd att köpa en lägenhet på 29 kvadratmeter i varken Stockholm eller Lund.
De höga kraven leder till att 62 procent av alla unga stängs ute från bostadsmarknaden i Stockholms län, och 72 procent från Stockholms stad.
Senaste nytt
”En tragedi”
Daniella Waldfogel, vice vd på Stockholms Handelskammare, är bekymrad över trösklarna unga vuxna möter på dagens bostadsmarknad. De höga inkomstkraven och krav på kontantinsats gör det svårt för unga att skaffa sitt första hem.
“Det är en tragedi att så många unga vuxna inte kan köpa sig en bostad och leder till att huvudstaden blir en mindre attraktiv plats. Det kommer krävas politisk handlingskraft och att man ser över bostadspolitiken. Situationen är ohållbar”, säger hon i ett pressmeddelande.
Amorteringskrav stänger dörren
En bov i dramat är dagens amorteringskrav.
“Med dagens amorteringskrav blir boendekostnaderna som störst när man är ung, när marginalerna är som lägst”, skriver Handelskammaren i rapporten.
Därför föreslår man att amorteringskraven görs om för att bli mer flexibla. Något även Skandia menar kan lösa problemet.
“Skandias förslag om en amorteringstrappa skulle kunna underlätta för förstagångsköpare”, säger Skandias vd i ett uttalande.
Förslag: Höj bolånetaket
Därtill pågår redan nu en statlig utredning om att höja bolånetaket från 85 till 90 procent. Detta skulle innebära att unga vuxna behöver spara ihop mindre pengar för kontantinsatsen, vilket också kan minska behovet av att ta dyra blancolån. Även ett besked om sänkta amorteringskrav väntas komma i höst.
“Vi utgår ifrån att de landar i ett balanserat förslag som både värnar amorteringskulturen i Sverige och kommer med reformer som sänker trösklarna”, säger Waldfogel till Dagens Nyheter.
Läs också:
Nu ska Stockholm bli kvitt trångboddhet. Dagens PS
Rotavdraget bromsar flyttkedjan – slår mot yngre. Dagens PS
ANNONS
Bevakar i huvudsak privatekonomi och företagande.
Bevakar i huvudsak privatekonomi och företagande.
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra Sveriges billigaste bolån.