Dagens PS

Ericsson avslöjat i affärer med Syrienbolag

Ericsson har fortsatt göra affärer under hela Syrienkriget
Ericsson har fortsatt göra affärer under hela Syrienkriget
John Uggla
John Uggla
Uppdaterad: 22 nov. 2021Publicerad: 14 aug. 2017

Människorättsexpert sågar Ericssons och svenska regeringens agerande.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Sverige har som enda EU-land, efter påtryckningar från regeringen, stoppat att den sydafrikanska, privata mobiloperatören MTN samt det regimägda bolaget Syrian Telecom hamnat på sanktionslistan som infördes mot krigshärjade Syrien 2011, avslöjar Dagens Nyheter i måndagens tidning.

Det har gjort att Ericsson har kunnat göra affärer i landet under hela det sex år långa kriget.

Måns Molander, chef för den internationella människorättsorganisationen Human Rights Watch i Sverige och Danmark, är kritisk till att den svenska telekomjätten gör affärer i landet.

”Alla företag som går in i Syrien riskerar att länkas till övergrepp mot mänskliga rättigheter, att bli en del av till exempel övervakning, censurering och annat förtryck”, säger han till DN och anser att risken är hög för att tekniken bidrar till diktatorn Bashar al-Assads ”allvarliga kränkningar” eftersom kontrollen i landet är dålig.

På Ericsson har man ett speciellt råd för affärer i särskilt riskfyllda marknader kallat ”sale compliance board”, berättar Elaine Weidman-Grunewald som sitter som hållbarhetschef i Ericssons ledning. Rådet, som består av både jurister och människorättsexperter, har hittills stoppat tre affärer i Syrien i år.

”Vårt förhållningssätt just nu i Syrien är att vi gör affärer med kunder som vi har relationer med sedan tidigare så att deras nätverk fungerar. Vi tillhandahåller ingen utrustning som gör att man kan spåra människor och ingen avlyssning, vilket för övrigt är under sanktion”, säger hon.

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS