Ända sedan början av 1990-talet har den psykiska ohälsan bland unga ökat. På vissa ställen börjar det dock närma sig lite av en samhällskris.
En utbränd nation: Här jobbar unga på tomgång
Mest läst i kategorin
En arbetsdag i veckan försvinner spårlöst för Storbritanniens unga på grund av psykisk ohälsa, visar forskning från Vitality.
Stress och depression dränerar inte bara personalen – det är en tickande bomb för hela ekonomin.
En arbetsdag i veckan
I Sverige har vi sett en, om än liten, förändring. För första gången på flera årtionden minskar antalet nya fall av psykisk ohälsa bland unga, rapporterar Dagens Nyheter.
Det är för tidigt att säga om det är ett trendbrott – men det är åtminstone en vändning åt det bättre.
Den unga, brittiska befolkningen mår däremot sämst i hela Europa.
Den psykiska ohälsan har lett till att personer under 30 är bra mycket mindre produktiva än sina kollegor, visar forskningen – något som kostar brittiska arbetsgivare hela 138 miljarder pund varje år.
Att en arbetsdag försvinner handlar alltså inte bara om att unga tar ut fler sjukdagar. De dyker tvärtom upp på jobbet men är mentalt frånvarande, vilket resulterar i så kallad “presenteeism,” – när man är närvarande men ineffektiv på grund av exempelvis stress.
Senaste nytt
60 dagar per år
Enligt Vitalitys undersökning är det genomsnittliga antalet dagar då unga känner sig mentalt frånvarande hela 60 dagar per år. Det är 64 procent mer än vad äldre generationer rapporterar.
Orsaken är i många fall depression och utbrändhet. Yngre arbetstagare rapporterar dubbelt så hög nivå av depression jämfört med äldre kollegor.
För dem som tjänar under 30 000 pund per år är det extra tungt. Många känner sig bortglömda av arbetsgivarna och upplever 86 procent mer försummelse än sina högre avlönade kollegor.
Bara en fjärdedel tar hjälp
Även om många arbetsgivare erbjuder stöd för psykisk ohälsa, är det bara 25 procent av de anställda som använder verktygen. Av dem som gör det tycker dock 85 procent att verktygen faktiskt hjälper.
Anledningen till att så få söker hjälp tror Vitalitys vd Neville Koopowitz beror på informationsbrist.
“Om hälsan på arbetsplatsen hanteras på rätt sätt kan både företagen och den bredare ekonomin gynnas avsevärt”, säger han till Fortune.
“En utbränd nation”
Välgörenhetsorganisationen Mental Health UK varnar nu för att Storbritannien håller på att förvandlas till en utbränd nation. Deras 2024 Burnout Report visar att nio av tio vuxna i landet har upplevt extrem stress det senaste året och att en av fem har tagit ledigt på grund av psykisk ohälsa.
Mental Health UK:s vd Brian Dow säger att orsakerna är komplexa men understryker att det höga antalet sjukdagar på grund av psykisk ohälsa är en utmaning för hela samhället.
Det är inte bara individen som påverkas – den samlade effekten på företag och ekonomin kan bli enorm om ingenting görs.
Läs också:
Utan jobb och plugg – fler unga drabbas av trenden. Dagens PS
Stressens globala nota: 94 biljoner kronor – per år. Dagens PS
ANNONS
Bevakar i huvudsak privatekonomi och företagande.
Bevakar i huvudsak privatekonomi och företagande.