Dagens PS

En av fem är otrygg nära hemmet

Otrygghet och kriminalitet påverkar bostadspriser
En av fem kan känna sig otrygg även i närheten av sin egen bostad, enligt en ny undersökning. Nu ska det forskas mer i var och när vi känner oss osäkra. (Foto: Janerik Henriksson/TT)
Torbjörn Karlgren
Torbjörn Karlgren
Uppdaterad: 29 apr. 2024Publicerad: 28 apr. 2024

22 procent av stockholmarna säger i en rapport att de kan känna sig oroliga i sitt närområde. Nu ska det utredas var vi är otrygga – och när.

ANNONS

Mest läst i kategorin

Begreppet är ”Otrygghetens geografi”. Det handlar om var och när vi egentligen är trygga och otrygga?

Ännu mer om hur otryggheten kan förklaras – och vad vi kan göra åt den?

I ett nytt forskningsprojekt vid Malmö och Lunds universitet, med Länsförsäkringars forskningsfond som finansiär, ska flera forskare undersöka den växande frågeställningen om vår trygghet.

Vill mäta mer noggrant

”I Sverige mäts vanligtvis otrygghet genom årliga enkäter i större geografiska områden som kommuner eller bostadsområden”, konstaterar projektledaren Manne Gerell.

”Detta projekt syftar till att mer noggrant undersöka otrygghetens tidsmässiga och rumsliga dimensioner, det vill säga vilka specifika platser upplevs som otrygga och under vilka tider, samt vad som karaktäriserar dessa dimensioner”, tillägger han.

Förhoppningen i projektet, som avslutar vid nyår 2026, är att skapa en ”utökad förståelse för otrygghetens sammanhang”.

ANNONS

Senaste nytt

Spela klippet
PS Partner

Relevance Communication: Starkare journalistik tillsammans

21 dec. 2024

”Görs för lite”

En kommun som ska ingå i projektet är Kristianstad, där forskarna ska ta hjälp av kommunens invånare via en uppsättning frågor och en digital karta.

ANNONS

”Det pratas ofta om trygghet men det görs lite”, säger Manne Gerell.

Knark och skjutningar

En del svar kring otrygghetens geografi kan de skånska forskarna få från KTH. Där har forskare kunnat se hur exempelvis knarkhandel och skottlossning haft en tydlig negativ påverkan på områdens attraktivitet i form av bostadsrättspriser.

Bostadsvärdena nära platser för kriminell aktivitet sjunker enligt forskarna med 1,5 procent för varje procentenhet förhöjd brottslighet.

Priseffekt på 10 procent

Mats Wilhelmsson, professor i tillämpad finansiell ekonomi vid KTH, har tillsammans med Vania Ceccato, KTH-professor, med inriktning stadsbyggnad och kriminalitet, skrivit forskningsrapporter om brottslighetens prispåverkan på bostäder.

”När vi rensar för andra faktorer, kan vi se en priseffekt på 10 procent om brottsligheten är hög jämfört med låg”, säger Wilhelmsson hos SvD.

”Men med alla nya sprängningar och den stora uppmärksamheten kring det, kan nog prispåverkan ha blivit ännu större än så”, säger Mats Wilhelmsson.  

Lidingö vill känna trygghet

ANNONS

Även Mäklarsamfundet har publicerat fakta på området i en rapport.

Den visar att exempelvis de som bor i norra Stockholm och i kommuner som Täby, Danderyd och Lidingö tycker det är särskilt viktigt att deras bostadsområde är tryggt.

Hela 73 procent i de områdena lyfter fram att tryggheten är mycket viktig medan 68 procent i södra Stockholm och Malmö innerstad gör det.

I Norrland är alla trygga

I Mäklarsamfundets statistik finns det totalt 3 300 bostadsområden i Sverige och bland dem särskiljer sig Norrland, där praktiskt taget alla har det som betecknas som ”långt avstånd till otrygghet”, mer än fem mil.

Söderut kring storstäderna framför allt, finns 949 bostadsområden med ”måttlig närhet till otrygghet” och 515 bostadsområden med ”närhet till otrygghet”.

Vill inte ha knutpunkter

En förskjutning jämfört med tidigare är att det inte längre är lika önskvärt att ens område har bra allmänna kommunikationer.

”Kollektivtrafikknutpunkter förknippas i dag ofta med stök och otrygghet vilket sänker attraktiviteten för egenskapen ’goda kommunikationer’”, heter det i undersökningen.

ANNONS

En av fem

I fjol gjorde Stockholms stad en enkät om trygghet och då svarade 22 procent att de kan känna oro i sitt närområde.

I Hässelby-Vällingby, Järva och Skärholmen svarade närmare 20 procent att kriminaliteten gör att de vill flytta.

Det kan jämföras med Bromma och innerstan där andelen var 2 procent.

Det bekymrar bostadsrättsägare mest. Dagens PS

SBC: Kameror ökar trygghet i bostadsrättsföreningar. Dagens PS

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Torbjörn Karlgren
Torbjörn Karlgren

Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.

Torbjörn Karlgren
Torbjörn Karlgren

Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.

ANNONS
Jämför billigaste bolån

Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra Sveriges billigaste bolån.

Jämför här
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS
Så använder kriminella kryptovalutor
Spela klippet

Så används kryptovalutor av kriminella

Intresset för kryptovalutor har skjutit i höjden i takt med att bitcoin och andra digitala tillgångar når nya rekord. Samtidigt växer oron för att tekniken utnyttjas för olagliga syften, såsom penningtvätt. Advokat Niklas Sinander, expert på området, berättar om utmaningarna och de åtgärder som vidtas för att stävja missbruk. Attraktiv för kriminella – Kryptotillgångar har […]