Dagens PS

Elpriset var under 2017 det högsta på fyra år

Brittsommaren gör att priserna på el sjunker.(Foto: TT)
Brittsommaren gör att priserna på el sjunker.(Foto: TT)
Finwire
Finwire
Uppdaterad: 27 dec. 2017Publicerad: 27 dec. 2017

Det svenska elpriset var i år det högsta sedan 2013. 

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Under 2017 beräknas medelpriset bli cirka 30 öre per kWh. Det är en ökning med 8 procent mot 2016 och 32 procent högre än 2015 då priserna var låga. Boven är kolpriset. Det visar en sammanställning från elbolaget Bixia.

“Den främsta orsaken till den något högre prisnivån är de ökade kolpriserna. Men elpriset kunde ha blivit mycket högre om vi inte hade haft så god tillgång till vattenkraft som vi haft i år. Nu, i slutet av året har vi ett hydrologiskt överskott på 6 TWh och genomsnittet i år hamnar på minus 4 TWh, förra året var underskottet i snitt på 7 TWh”, uppger Matina Rosenberg, analytiker på Bixia, i en kommentar.

Vindkraften är också en faktor som har hållit ned priserna. Produktionen väntas i Norden ha ökat med 5 TWh jämfört med fjolåret.

“Att vindkraften har ökat beror dels på att det har blåst mer än förra året och dels på att det har installerats fler vindkraftverk”, säger Matina Rosenberg.

Under nästa år väntas produktionen stiga. Finland drar igång sitt nya kärnkraftverk och produktionen av förnyelsebart väntas också öka. Det gör också att Bixa spår fortsatt låga elpriser.

“Vi räknar med att den nordiska elmarknaden kommer att ha en förstärkt energibalans fram till 2019. Efter år 2019 kommer energibalansen att försvagas, beroende på stängningen av Ringhals 1 och 2 och ökad export av el ut från Norden”, säger Matina Rosenberg.

En försvagad energibalans innebär en högre prisnivå.

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Finwire
Finwire

Nyheter producerade i samarbete med Finwire

Finwire
Finwire

Nyheter producerade i samarbete med Finwire

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS
Spela klippet

Skärpta straff för olaglig finansiell verksamhet 

Nu ska finansbrott likställas med organiserad brottslighet. Det anser Ekobrottsmyndigheten, som kräver hårdare straff för brott på finansmarknaden. Se mer i videon ovan. Rikard Jermsten är nytillträdd generaldirektör och chef för Ekobrottsmyndigheten. Han anser att finansbrott är lika allvarliga som organiserad brottslighet. Därför behövs hårdare straff. MISSA INTE: Thedéens skarpa varning: Värre läge än 2020 […]