Det har pratats en hel del om elpriset den senaste tiden – kanske inte minst med tanke på den nya elprismodellen som enligt simuleringar kan höja elpriset rejält. Men än så länge har vi inte märkt något.
Elpriset betydligt lägre än i fjol
Mest läst i kategorin
Elprischock hit och chockhöjningar dit – elpriset har väckt starka känslor i år.
Många har varit mer eller mindre vansinniga över den nya elprismodellen – och således den eventuella prishöjningen – som började gälla i oktober. Men än så länge har ingenting hänt.
Istället var elpriset i oktober betydligt lägre jämfört med samma månad förra året.
Väder och vind
Att elpriset varit lägre beror, kanske föga förvånande, till stor del på vädret.
Temperaturen i oktober låg runt tio grader högre än samma period förra året, och kraftig blåst har satt fart på vindkraftsproduktionen.
Med välfyllda vattenmagasin och över 100 timmar av negativa elpriser har snittpriset för el i Södra Mellansverige (elområde 3) sjunkit till 22,97 öre/kWh – en tydlig minskning jämfört med fjolårets 33,06 öre/kWh.
“Elpriserna är tydligt väderberoende och därmed också oförutsägbara”, säger Vattenfalls Jonas Stenbeck i ett pressmeddelande.
Men framtiden då?
Prognoserna pekar mot att november blir kallare vilket kan öka efterfrågan och pressa upp elpriserna, skriver Vattenfall.
Men trots detta pekar prognoser på att priserna inför vintern ser ut att fortsätta ligga på relativt låga nivåer.
Enligt SVT ser elpriset ut att bli det lägsta på flera år i stora delar av landet – detta trots den nya elprismodellen.
“Det kommer helt klart påverka priserna, men det ser inte ut att springa iväg”, säger GodEl:s vd Maria Erdmann om den nya modellen. Hon tillägger:
“De ökningar som kan komma av den flödesbaserade modellen ligger redan i fastprisavtalen och i prognoserna för de rörliga avtalen och trots det så väntas priserna bli lägre den här vintern än föregående”.
Läs också:
El-uppror: Betalar tusenlappar i onödan. Dagens PS
Dags att binda? Här är el-experternas tips inför kylan. Dagens PS
Bevakar i huvudsak privatekonomi och företagande.
Bevakar i huvudsak privatekonomi och företagande.