Efter år av skenande elpriser fick svenska hushåll ett litet andrum under 2024. Nya regler, kvartspriser och kärnkraft väntas forma nästa kapitel på elmarknaden.
Elpris och kärnkraft: Så blir elåret 2025
Mest läst i kategorin
Rubriker om vansinniga elpriser och diverse elprischocker var förvisso många under 2024. Ändå visar det sig att genomsnittspriset på el var det lägsta sedan 2020.
Men med lägre priser kom också större svängningar – ungefär åtta procent av årets timmar noterade negativa elpriser, dubbelt så många som året innan. Därtill avslutades året med ett gäng pristoppar.
“De höga priserna i december visar hur volatilt det blir när vi får förlita oss mer på vind och sol”, kommenterade Magnus Thorstensson, elmarknadsanalytiker på Energiföretagen, till Dagens Nyheter.
Nu blickar Fortum mot 2025 – ett år som förväntas bjuda på förändringar.
Läs också: Den sladden ska du dra ur för att sänka elkostnaden. Dagens PS
Effektavgifter och kvartspriser på gång
Inför 2025 väntas flera förändringar som kan påverka elräkningen.
Bland annat införs kvartspriser i sommar, vilket innebär att priset på el justeras varje kvart. Målet är att skapa ett mer stabilt elsystem och uppmuntra till jämnare elförbrukning.
“Kvartsmätning kommer dels höja komplexiteten ytterligare ett snäpp, dels innebära att kunderna behöver skola om sig i hur marknaden fungerar. Det är där jag ser de stora utmaningarna, inte i vår egen verksamhet. Men jag är positiv till marknadsförändringen som sådan – det gäller bara att den sker på ett bra sätt”, säger Henrik Lyngåker, krafthandelsansvarig på Mölndal Energi, till Tidningen Energi.
Elnätsföretagen kommer också stegvis att införa nya effektavgifter, med krav på full implementering senast 2027.
Dessa avgifter ska minska belastningen på elnätet genom att uppmuntra hushåll att sprida sin elanvändning över dygnet. Hur detta påverkar hushållens kostnader återstår att se, men flexibilitet och smart elanvändning tror man kommer bli avgörande.
Senaste nytt
Ny kärnkraft på agendan
Politiken spelar i vanlig ordning en avgörande roll för framtidens elmarknad.
Regeringen väntas presentera sin plan för ny kärnkraft i mars 2025, och en utredning om hur marknaden kan stödja fossilfria kraftslag och flexibel energiproduktion presenteras i april.
“Ny kärnkraft är nödvändig för ett stabilt och pålitligt energisystem, för både konsumenter och näringsliv”, kommenterade finansminister Elisabeth Svantesson i fjol.
Mer om kärnkraften: Splittrad syn på kärnkraftens roll i energiomställningen. Realtid
Lugna puckar för plånboken
Även under 2025 ser elpriset ut att ligga på hyfsat låga nivåer.
Enligt en analys från Länsförsäkringar väntas elpriset minska med över 40 procent jämfört med de rekordhöga nivåerna under 2022.
För en genomsnittlig barnfamilj i ett småhus kan det innebära en årlig kostnad på cirka 29 000 kronor i elområde 3 (Stockholm och Göteborg) och 33 000 kronor i elområde 4 (Malmö) – nivåer som börjar likna de mer normala kostnaderna från tiden före energikrisen.
“Utsikterna ser ljusa ut med lägre elräkningar i sikte, och det är givetvis glädjande för alla hushåll som sett sina kostnader skena de senaste åren”, kommenterar Stefan Westerberg, privatekonom på Länsförsäkringar. Han fortsätter:
“Men det är värt att påpeka att de framtida elpriserna inte är satta i sten. Prognoser är alltid osäkra och elräkningarna kan bli både högre och lägre än väntat. Det är därför alltid klokt att planera för det sämre och hoppas på det bättre”.
Läs också: Europa satsar mest på kärnkraft – planer hotas av interna konflikter. Dagens PS
Bevakar i huvudsak privatekonomi och företagande.
Bevakar i huvudsak privatekonomi och företagande.