Vilket elavtal är rätt för dig? Med skenande elpriser har många börjat fundera på om det är dags att byta avtalstyp. Timpris, rörligt eller bundet – alternativen är flera, men vad som är bäst beror helt på din ekonomi och dina elvanor.
Elavtal 2025: Hitta bästa alternativet för ditt hushåll
Mest läst i kategorin
Statistiska centralbyrån (SCB) rapporterar att 57 procent av svenska hushåll har rörliga avtal, medan timpris lockar allt fler, särskilt under pristoppar.
Men vad ska du tänka på innan du bestämmer dig för ett särskilt elavtal?
Avtalstyperna
Nedan följer avtalstyperna och hur många som väljer dessa:
Rörligt avtal: 57,2 procent
Timprisavtal, 13,4 procent
Bundet avtal, 1-3 år, 10,8 procent
Anvisat avtal, 8,2 procent
Övriga avtalsformer, 10,4 procent
Källa: SCB
Anpassa ditt elavtal efter beteende
Omkring 650 000 hushåll har redan valt timprisavtal som sitt elavtal, vilket enligt Thomas Björkström, vd för Konsumenternas energimarknadsbyrå, kan löna sig för vissa.
“Det passar kunder som kan anpassa sin förbrukning så att den “träffar” de timmar när elpriset är som lägst. Då kan man spara pengar jämfört med ett rörligt avtal”, säger han till TT.
Så hamnar Europas elkris på din räkning
Har vi importerat Europas elkris? Elpriserna i Sverige väcker starka reaktioner, inte minst de höga kostnader som möter boende i södra delarna av landet.
För den som har flexibilitet att ladda elbilen på natten eller köra tvättmaskinen när efterfrågan är låg kan timpris vara en smart lösning. Samtidigt betonar Björkström vikten av att varje hushåll utgår från sina egna marginaler och möjligheter att justera användningsmönstret.
Rörliga avtal, som följer månadspriset, är ett mer förutsägbart alternativ än timpris men kan vara känsliga för korta pristoppar. Ett bundet avtal, å andra sidan, kan innebära högre kostnad men ger trygghet genom att eliminera risken för överraskningar i elräkningen.
Räkna på din ekonomi
Att byta elavtal kräver noggranna överväganden. Björkström råder konsumenter att räkna på vad en prishöjning skulle innebära för hushållets ekonomi:
“Om det rörliga avtalet går upp en krona per kilowattimme i december, hur många fler tusenlappar blir det? Man måste ha den bilden klar.”
Att välja rätt avtal handlar i slutändan om att balansera trygghet och flexibilitet – och att förstå hur mycket just ditt hushåll kan påverka sin förbrukning.
Läs även: Elprischocken – eller stämmer det verkligen? Realtid
Nyfiken skribent som bevakar börs- och finansnyheter med ett särskilt intresse för det internationella perspektivet.
Nyfiken skribent som bevakar börs- och finansnyheter med ett särskilt intresse för det internationella perspektivet.