Dagens PS

Ekonomerna: Så navigerar du buffert och aktier genom livet

Bild på en familj och en pensionär. Att spara pengar genom livet kan vara en livslång resa.
Att spara pengar genom livet kan vara en livslång resa. (Foto: Janerik Henriksson/TT/Unsplash)
Linn Kolar
Linn Kolar
Uppdaterad: 16 juli 2024Publicerad: 16 juli 2024

Sparandet är på många sätt och vis en livslång resa. Men hur ska man optimera sitt sparande genom olika livsstadier och hur ska man tänka kring buffert?

ANNONS

Mest läst i kategorin

Andelen hushåll som planerar att öka sitt sparande de kommande sex månaderna har ökat från 19 till 24 procent jämfört med det senaste halvåret.

Men hur kan man vara säker på att man sparar på ett sätt som passar ens ålder? Vad är viktigt att prioritera när man är ung, och hur börjar sparandet förändras med tiden?

ANNONS

Låt ekonomerna ge dig svaren.

Spara pengar svårt 20-30 år

För unga personer som precis har börjat arbeta eller studera är det viktigt att sätta realistiska sparmål. Ett bra första steg är att bygga upp en buffert.

“Ett långsiktigt sparande är bra att komma igång med tidigt, även om det bara är 100 kronor i månaden,” säger Christina Sahlberg, sparekonom på Compricer till Di.

I ett idealläge bör man sträva efter att spara 20 procent av sina inkomster.

Med tiden kan man öka sitt sparande och börja investera i fonder eller aktier för att få bättre avkastning.

Det är viktigt att anpassa sparandet efter sin livssituation och sina framtida mål. Genom att justera sitt sparande över tid kan man säkerställa en stabil ekonomisk grund genom livets olika faser.

ANNONS

Magnus Hjelmér, privatekonom på ICA Banken, tipsar om att börja spara till pensionen så tidigt som möjligt om man kan, men rekommenderar att bufferten bör ligga på 1-2 månadslöner.

ANNONS

Senaste nytt

Buffert och mer långsiktigt 30-45 år

För personer i åldersspannet 30-45 år kan både barn och en eventuellt dyrare bostad påverka hur mycket man kan spara varje månad.

Trots ökade kostnader är det enligt Hjelmér avgörande att fortsätta med sparandet.

När du har byggt upp en trygghetsbuffert är det dags att tänka långsiktigt, menar han.

Han uppmuntrar till att låta det långsiktiga sparandet fortsätta växa med ränta på ränta.

För den som sparar på längre sikt har det historiskt sett varit lönsamt att överväga investeringar i aktier och fonder för att maximera avkastningen.

Hjelmér rekommenderar att man i detta åldersspann avsätter 10 procent av månadslönen till aktiefonder och 2-5 procent till pensionssparande.

Bild på en mamma och två barn. Barn kan påverka hur man sparar pengar. En buffert är viktig.
Att spara pengar är viktigt trots barn och dyr bostad. (Foto:unsplash)
ANNONS

Bygga pension 45-65 år

För personer mellan 45 och 65 år kan det vara dags att se över sitt sparande och eventuellt justera strategin, men enligt Sahlberg behöver man inte nödvändigtvis minska risktagandet drastiskt.

”Det är ju många som säger att man ska dra ner och satsa på räntefonder inför pensionen, men man ska komma ihåg att pensionen kommer man ju att ta ut under kanske 15-20 års tid”.

“Jag tycker inte att man behöver börja trappa ner på aktiedelen. Det är smart att titta över vad man har för typ av pension och planera hur man tänker ta ut den”, tillägger hon.

I denna ålder kan det också finnas möjligheter att öka sparandet, med tanke på att många når högre löner under de sista åren av sin karriär.

Dessutom kanske barnen har flyttat hemifrån.

”Att fortsätta bygga på sin pension är en bra idé i den här fasen,” säger Magnus Hjelmér. Han rekommenderar att den som vill få bättre överblick över sin pension besöker Minpension.se för att göra en pensionsprognos.

Pensionär beroende på livsstil

För personer över 65 år handlar mycket om sparnivån i relation till ens livsstil.

ANNONS

Om man har en tillräcklig buffert och friheten att använda sina pensionspengar för att leva som man vill, så finns det ingen nödvändig anledning att fortsätta spara som tidigare.

Om målet istället är att göra en dyr resa om tio år kan det fortfarande vara klokt att fortsätta spara pengar säger Hjelmér.

Läs även: Så kan du spara pengar som ung – 3 tips för en bra start. Dagens PS

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Linn Kolar
Linn Kolar

Utbildad webbredaktör som nu studerar IT, media och design. Nu skribent på Dagens PS som bland annat bevakar världen och hållbarhetsfrågor. 

Linn Kolar
Linn Kolar

Utbildad webbredaktör som nu studerar IT, media och design. Nu skribent på Dagens PS som bland annat bevakar världen och hållbarhetsfrågor. 

ANNONS
Läs mer om newstechbolaget RLVNC

Dagens PS är en del av RLVNC (Relevance Communication Nordic AB)
– Noterat på Nordic SME sedan 2017. RLVNC är ett svenskt newstech-bolag som, med hjälp av en datadriven teknikplattform, erbjuder kostnadsfria och kvalitativa nyheter, främst inom ekonomi, näringsliv och börs.

Läs mer här
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS