Att höja pensionsavgiften ska i slutändan kunna ge mer klirr i kassan för pensionärerna. En dålig väg att gå, menar ekonomen.
Ekonomen: Höjd pensionsavgift en dålig idé
Mest läst i kategorin
Regeringen utreder ett förslag som ska höja den inkomstgrundade pensionen. Något som mött både ris och ros.
Förslaget innebär bland annat att du som jobbar kan få betala in mer pengar till pensionen via din lön.
“Positivt att det blir av”
Pensionsavgift och pensionsgas är båda nödvändiga delar för att leva upp till en allmän pension som uppgår till 60 procent av slutlönen, skriver Folksam i ett pressmeddelande.
För Håkan Svärdman, pensionsexpert på Folksam, kommer utredningen som en glad nyhet.
“En utredning kring pensionsavgiften har det pratats om i sju år så det är positivt att den nu äntligen blir av. Vi hoppas att arbetet bedrivs skyndsamt och att vi inom en snar framtid ser konkreta förslag för att höja den allmänna pensionen”, säger Svärdman.
Han flaggar samtidigt för att det krävs en modernisering av garantipensionen för att det ska kunna bli rättvist för alla.
Senaste nytt
“En dålig idé”
Enligt Jacob Lundberg, ekonom vid Institutet för näringslivsforskning, kan höjningen av pensionsavgiften förvärra orättvisorna mellan generationerna.
“Generellt är det en dålig idé att höja avgiften. Mitt huvudbudskap är att hålla fast vid det bra pensionssystem som vi har och principerna för det. Då blir det i varje fall inte ytterligare överföringar mellan generationerna”, säger Lundberg till Dagens Nyheter.
ATP-systemet, som infördes på 1960-talet, ledde till överkompensation för de första pensionärsgenerationerna.
Dessa pensionärer betalade in låg avgift men fick ut mer än vad de bidragit med, vilket skapade en finansiell skuld som nu betalas av senare generationer.
Det är också denna första generation som är pensionens största vinnare, menar Lundberg.
En bättre idé
I stället för att höja avgifterna finns det ett förslag om att använda överskottet som finns i pensionssystemet för att stärka både nuvarande pensioner och yrkesaktiva pensionsrätter, något Lundberg tycker är en bättre idé.
“Det är pengar som tillhör dem som har betalat in till pensionssystemet tidigare. Då kommer bördan för framtida generationer att minska något”, säger han.
Läs också:
Så mycket lägre blir din pension när du jobbar deltid. Dagens PS
Minst 40 år till jämställda pensioner. Dagens PS
Bevakar i huvudsak privatekonomi och företagande.
Bevakar i huvudsak privatekonomi och företagande.
Senaste nytt
Internet of Things – för en mer uppkopplad verksamhet!
Ta reda på mer om utvecklingen, framtidens möjligheter och lösningar med hjälp av Internet of Things.
Ge årets julgåva till forskningen – så får du vårt hjärta
Ge årets julgåva till Hjärt-Lungfonden, så får du vårt hjärta i form av ett elegant diplom, ett digitalt julkort och en e-postsignatur.