De skenande matpriserna gör att flera EU-länder nu experimenterar med olika sätt att få ned priserna, men det kan inte minska inflationstakten.
Ekonom: Kontrollera matpriser – en form av populism
Mest läst i kategorin
Elpriserna har sjunkit rejält, men skenande matpriser gör att prisutvecklingen i EU fortfarande pekar uppåt, det skriver E24.
Matpriserna har ökat med 16,6 procent
Siffror från Eurostat visar att, från april förra året till april i år, steg livsmedelspriserna i EU med 16,6 procent.
Inför det som kan bli den värsta levnadskostnadskrisen på en hel generation använder nu flera regeringar i EU olika knep för att hantera krisen. I flera EU-länder sätts maxpriser på mat.
Den svenska ekonomen och experten på dessa prismekanismer, professor emeritus Lars Jonung, har inte sett liknande mönster i väst sedan 1970-talet.
“Det experimenteras friskt runt om i Europa med olika åtgärder för att stävja matprisinflationen”, säger han till E24.
Senaste nytt
Maxpris i Ungern och Kroatien
Ungern är det land i EU där matpriserna ökat mest på ett år, hela 38,5 procent. Där har maxpriser införts på viktiga livsmedel som mjölk, ägg och socker.
Enligt Financial Times har det i sin tur gjort att livsmedelskedjor begränsar hur mycket av de här varorna en person kan köpa.
I Kroatien har livsmedelspriserna ökat med 16,1 procent och där har myndigheterna också infört maxpris på vissa matvaror.
I Norge har Socialistisk Venstreparti bett regeringen överväga maxpris på mat.
Begränsar livsmedelskedjors marginaler
I Grekland begränsar myndigheterna livsmedelskedjornas vinstmarginaler på flera livsmedel till slutet av juni för att hindra dem att tjäna pengar på varor som människor behöver.
I Frankrike har myndigheterna, enligt Le Monde, ingått ett friare avtal med detaljhandelskedjorna för att de fram till slutet av juni så långt det är möjligt ska sänka priserna på väsentliga varor.
I Storbritannien har myndigheterna talat med dagligvarukedjor om att frivilligt ingå ett liknande avtal och i Spanien, Portugal och Polen har myndigheterna sänkt momsen på flera viktiga livsmedel.
Priskontroller angriper inte orsaken
“Man börjar smått, med mindre omfattande regelverk. Sedan visar det sig att dessa inte fungerar för att få bukt med inflationen och då kommer man successivt att propagera för mer bindande och heltäckande kontroller. Det är så den politiska dynamiken brukar fungera, säger Lars Jonung till E24.
Han hänvisar till tiden då Richard Nixon var president i USA och säger att den historiska erfarenheten, men bevis från de senaste 2 000 åren, visar att inga priskontroller på lång sikt kan minska inflationstakten.
Priskontroller angriper inte de grundläggande orsakerna till inflationen, som i nuläget är effekterna av kriget i Ukraina. Lars Jonung menar att åtgärderna är en form av populism.
“Det är som att sätta termometern i kallt vatten för att få ner febern”, säger han till E24.
Vill du läsa de senaste nyheterna om ekonomi och företag? Så här enkelt får du vår kostnadsfria nyhetstjänst.
Läs mer: Matpris och temp stiger – klimatkris ökar inflationen
Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.
Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.
Ett bra avtal kan hjälpa dig och kunden att reda ut en eventuell tvist, men det bästa är att se till att vara så överens i avtalet att en tvist aldrig uppstår. Med Unionen Egenföretagare kan du får hjälp att skriva korrekta och trygga avtal.