Att hantera sorgen efter en partner är svårt. Den efterföljande ekonomiska chocken tenderar att göra det hela än värre. Saknade försäkringar, glömda räkningar och oöverskådliga pensioner har en tendens att skapa kaos för de efterlevande.
Efter döden – så hanterar du ekonomin
Mest läst i kategorin
Varje år dör omkring 90 000 personer i Sverige, och många anhöriga lämnas inte bara med sorg utan också med oreda i ekonomin.
Här går vi igenom vad du kan göra för att underlätta inför din egen död – och vad du som förlorat en partner bör tänka på.
Samla allt
Att samla all relevant information i en pärm eller mapp kan rädda dina nära från oväntade ekonomiska fallgropar.
Eva Lindström, jurist på Konsumenternas bank- och finansbyrå, påminner om vikten av ordning.
“Se till att alla uppgifter om bankkonton, skulder och abonnemang är lättillgängliga”, säger hon till Aftonbladet, och påpekar att digitaliseringen gjort det svårare för anhöriga att hitta rätt information om bankkonton och räkningar.
Senaste nytt
Vad händer med pensionen?
Förutom den emotionella smällen innebär en partners död ofta att en stor del av hushållets inkomster försvinner.
Tidigare fanns en änkepension för kvinnor, men den avskaffades 1990. Istället finns idag en omställningspension som gäller för både män och kvinnor, men bara om man inte har fyllt 66 år.
Däremot kan det finnas pengar att hämta i tjänstepensioner. Till exempel kan privatanställda tjänstemän med ITP2 och en viss inkomstgräns ha rätt till en familjepension. Har du tur kan ett återbetalningsskydd också ge den efterlevande rätt till den avlidnes pensionspengar.
“För många änkor blir ekonomin så skral att de kanske behöver samhällets stöd. Bostadstillägget är det vanligaste och det går att göra en beräkning på Pensionsmyndighetens hemsida”, skriver Seniorens ekonomiexpert Annika Creutzer.
Försäkringar du inte visste fanns
Något som har en tendens att bli lite av ett detektivarbete är försäkringar som gått obemärkta förbi.
Livförsäkringar kan ha försvunnit med åren, eller ha hanterats av bolag som numera gått ihop med andra. Det är därför viktigt att gå igenom den avlidnes kontoutdrag och se om det har betalats försäkringspremier – det kan finnas pengar du inte visste om.
I vissa fall finns också tjänstepensioner och återbetalningsskydd som kan ge ett välkommet tillskott. Om det inte sker automatiskt kan du behöva ansöka om dessa pengar för att de ska betalas ut till dödsboet.
Kärlek är att planera för döden
Att prata om döden är inget man direkt längtar efter, men Annika Creutzer menar att det är en handling av kärlek.
“Det är kärlek att våga ta livet av varandra med rutat papper, som en familjeekonom en gång uttryckte det”, skriver hon.
Genom att prata igenom ekonomin och viktiga frågor, som testamenten och skulder, kan man förhindra stora problem längre fram.
Att skapa en överblick över tillgångar och skulder, samt ha koll på vad som händer vid arvskifte och eventuella autogirobetalningar, kan göra övergången betydligt smidigare.
Checklista
Ordning och reda är ovärderligt, säger Eva Lindström. “Samla allt sånt i en mapp eller pärm. Det är nog det absolut viktigaste för att underlätta”. Här är fyra saker att tänka på.
- Samla informationen: Se till att alla konton, försäkringar, lån och abonnemang är listade och tillgängliga för dina anhöriga.
- Kolla försäkringarna: Gamla fribrev och livförsäkringar kan vara dolda ekonomiska tillgångar.
- Glöm inte skulderna: Bolån, kreditkort och andra skulder ska fortfarande betalas av dödsboet, så ha koll på alla utgifter.
- Efterlevandeskydd: Se till att du har återbetalningsskydd på dina pensioner och försäkringar om du vill att dina anhöriga ska få ekonomisk hjälp.
Läs också:
Banken eller bufferten – det är frågan. Dagens PS
Nej till arv – därför kan nästa generation bli lottlös. Dagens PS
Bevakar i huvudsak privatekonomi och företagande.
Bevakar i huvudsak privatekonomi och företagande.