Det är dyrt att flytta hemifrån. Hur det påverkar matvanorna har vi bara kunnat gissa. Nu vet vi i alla fall att det blir mer knäckebröd.
Dyrt flytta hemifrån? Mer knäckebröd i dieten
![Mer knäckebröd när man har flyttat hemifrån](/_next/image/?url=https%3A%2F%2Fdagensps.fra1.cdn.digitaloceanspaces.com%2Fuploads%2F2025%2F02%2Fsdla7CTfBx0Ot0-nh.jpg&w=1200&q=75)
![Torbjörn Karlgren](/_next/image/?url=https%3A%2F%2Fdagensps.fra1.cdn.digitaloceanspaces.com%2Fuploads%2F2023%2F04%2Ftkgfb-300x248.jpg&w=1200&q=75)
Mest läst i kategorin
Ungdomsbarometern är Sveriges största årliga ungdomsstudie. Där har man nu undersökt matvanorna och hur de påverkas av att man flyttar hemifrån.
Det sker på många sätt men ett av dem är att vi börjar äta mer knäckebröd. Om det sedan är av ekonomiska skäl eller styrt av smaklökar är en annan diskussion.
Av de unga – 15-24 år – som bor hemma är det i vilket fall 28 procent som äter hårt bröd någon gång per vecka.
Av de som flyttar hemifrån är andelen 36 procent, enligt studien som genomfördes 3 oktober-4 november förra året.
”Det skulle vara spännande att studera drivkrafterna bakom denna skillnad”, säger Sara Fröhling Lindersköld, regionchef för Ungdomsbarometern.
Mest äldre som äter knäcke
Ingen gigantisk skillnad i knäckeknaprande, alltså, mellan 28 och 36 procent, men Fullkornsfrämjandet – vi är i Sverige och då finns det självfallet en organisation även på detta område – väljer att ta tillfället i akt att se det positiva i smakupplevelsen snarare än det nödvändiga ur plånboksaspekten.
”Vi har ätitknäckebröd i Sverige i generationer och konsumtionen är generellt sätt högre i äldre åldersgrupper. Men nu visar Ungdomsbarometern på en intressant iakttagelse att det finns en skillnad mellan ungdomar som bor hemma och de som flyttat till eget boende”, konstaterar Fullkornsfrämjandet nöjt i ett pressmeddelande.
Få dagens viktigaste nyheter från Dagens PS. Prenumerera på våra nyhetsbrev.
Senaste nytt
Billigt och bra?
Två påstådda studenter – Tove i Göteborg och Maya i Uppsala – får sedan sjunga knäckebrödets lov i pressmeddelandet.
”Jag blev jättesnål när jag flyttat hemifrån, jag var inte van att köpa mat för mina pengar och knäckebröd är både hållbart och billigt. Knäckebröd är mycket näring per krona”, säger ”Tove”.
”Maya” håller med;
”Det stämmer att fullkornsprodukter som till exempel knäckebröd är näringsrikt och mättar, och det är dessutom klimatsmart”.
Bra för folkhälsan
Från Fullkornsfrämjandet kommer förnumstiga nickar inför dessa kloka påpekanden.
Det är mycket positivt för folkhälsan att unga som flyttar hemifrån börjar äta mer hårt bröd, konstaterar främjandet.
”Traditionellt knäckebröd bakat på råg innehåller 100 procent fullkorn som vi behöver äta mer av för att må bra” säger organisationens projektledare Maria Alexandersson.
En vanlig knäckebrödsskiva, bakad på rågmjöl, väger 12 gram och innehåller då 12 gram fullkorn, påpekar man.
Rekommendationen är 90 gram fullkorn per dag och ska man nå det intaget enbart genom knäckebröd blir det i så fall 7,5 knäckemackor per dag.
Världens 50 bästa bröd: ett svenskt med på listan. Dagens PS
Raffinderade kolhydrater gör dig mindre attraktiv. Dagens PS
Honung – en bisak som förtjänar huvudrollen. Realtid
![Torbjörn Karlgren](/_next/image/?url=https%3A%2F%2Fdagensps.fra1.cdn.digitaloceanspaces.com%2Fuploads%2F2023%2F04%2Ftkgfb-300x248.jpg&w=1200&q=75)
Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.
![Torbjörn Karlgren](/_next/image/?url=https%3A%2F%2Fdagensps.fra1.cdn.digitaloceanspaces.com%2Fuploads%2F2023%2F04%2Ftkgfb-300x248.jpg&w=1200&q=75)
Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.