Rusande priser på drivmedel kan bli en dyr affär i midsommar. Resan till det traditionella midsommarfirandet blir åtskilliga hundralappar dyrare än förra året – men det finns knep för att dra ned på de dyra dropparna.
Dyrt att ta bilen i midsommar: Så kör du billigare
Mest läst i kategorin
Midsommar är en av våra stora resehelger, och det blir trångt på vägarna. I år tar resan en större del av kassan än förra året, och det kan löna sig att tänka efter före.
Priset för bensin ligger en vecka innan midsommarafton på 23,33 kronor litern, och dieseln har nått upp till 27,21 kronor litern på de stora drivmedelskedjorna. Det betyder att det jämfört med förra året är 7,14 kronor dyrare för en liter bensin, och hela 10,59 kronor dyrare för diesel.
Drygt 500 kronor dyrare i år
Har du en bil som drar 0,5 liter/mil betyder det att kostnaden för att köra mellan Stockholm och Österlen, en sträcka på ungefär 60 mil, kostar det 700 kronor, jämfört med förra årets 485 kronor. Drar bilen en liter milen kostar det i år 1 400 kronor jämfört med 971 kronor 2021.
Har du en dieselbil som drar 0,5 liter/mil blir det 816 kronor för resan mellan Stockholm och Skåne, där den förra året gick på 498 kronor. Med 1 liter diesel milen sticker resan i väg till 1.632 kronor jämfört med 996 kronor förra året.
Senaste nytt
Undvik rusningstider
Men det finns knep du kan använda för att få ned kostnaden för midsommarresan. Att tänka efter före kan spara några kronor.
“Ganska många har möjlighet att komma ner lite grann i sin bränsleförbrukning. Det bästa man kan göra är att planera sin körning”, säger Carl-Erik Stjernvall, teknisk expert och hållbarhetsansvarig på Riksförbundet M Sverige till Expressen.
“Åker man när alla andra åker riskerar man att fastna i kö, och då kan bilen dra mer bränsle.”
Låt bli farthållaren!
Köer, accelerationer och fart är viktiga saker att tänka på för att köra så snålt som möjligt. Går det att undvika inbromsningar och accelerationer går också bränsleförbrukningen ned. Och låt bli farthållaren, tipsar Carl-Erik Stjernvall från Riksförbundet M. Farthållaren fungerar nämligen precis tvärtom mot snålkörning. Och snålkörning kan dra ned bränsleförbrukningen med 10-15 procent.
Tips från Riksförbundet M Sverige:
Planera resan! Kontrollera lufttrycket i däcken, lågt lufttryck gör att mer bränsle går åt. Praktisera Eco-Driving – ju längre acceleration, desto mer bränsle drar motorn. Ta bort takräcken och boxar om du inte behöver dem.
Och sänk farten. Du tjänar inte särskilt mycket tid på hög fart, men du tjänar pengar på att sänka den. Och ha en glad midsommar!
Läs även: Dieselpriset har höjts på nytt – kan fortsätta skena
Läs även: Därför lönar det sig att köpa elbil
Journalist på Dagens PS med lång erfarenhet från olika medier.
Journalist på Dagens PS med lång erfarenhet från olika medier.
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra bilförsäkringar.