Dagens PS

Dyrare biodrivmedel – kriget ger mindre råvara

punpar för biodrivmedel
Dyrare biodrivmedel konsekvens av kriget. (Foto: TT)
Malin Beeck
Malin Beeck
Uppdaterad: 10 mars 2022Publicerad: 10 mars 2022

Tillgången till biodrivmedel kommer att minska på grund av sanktionerna mot Ryssland. Det menar den svenska branschorganisationen Drivkraft Sverige. Anledningen är inte bara att all energi stiger i pris, utan också att råvarorna som man gör biodrivmedel blir dyrare.

ANNONS

Mest läst i kategorin

”Det är tyvärr så att vi har förmodligen kraftigt stigande priser även på biodrivmedel framöver, säger Jessica Ahlenius, vd på Drivkraft Sverige till Sveriges Radio.

Det är inte bara fossila drivmedel som blir dyrare på grund av kriget i Ukraina och sanktionerna mot Ryssland. Även biodrivmedlen stiger i pris. Det kan exempelvis handla om biodiesel och E85 enligt Drivkraft Sverige. Hur mycket dyrare biodrivmedlen kommer att bli är svårt att veta. Men branschorganisationen räknar med kraftiga prisökningar till följd av att råvarorna blir dyrare.

Högre priser på biodrivmedel

Biodrivmedel görs bland annat av raps, vete och majs.

”Ukraina och Ryssland är stora producenter och även exportörer av jordbruksprodukter, som då används i biodrivmedelsproduktionen”, säger Jessica Ahlenius till Sveriges Radio.

”Så det här påverkar precis på samma sätt som oljan, att vi får ett minskat utbud på olja. Så får vi också nu ett minskat utbud på biodrivmedelsproduktionen. Och det gör att priserna på biodrivmedel också höjs”, säger Ahlenius.

Läs också:

Majsbaserat biobränsle sämre för klimatet än bensin
Sverige ansöker om skattefrihet för biodrivmedel

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
Jämför courtage

Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.

Jämför här
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS
Spela klippet

Skärpta straff för olaglig finansiell verksamhet 

Nu ska finansbrott likställas med organiserad brottslighet. Det anser Ekobrottsmyndigheten, som kräver hårdare straff för brott på finansmarknaden. Se mer i videon ovan. Rikard Jermsten är nytillträdd generaldirektör och chef för Ekobrottsmyndigheten. Han anser att finansbrott är lika allvarliga som organiserad brottslighet. Därför behövs hårdare straff. MISSA INTE: Thedéens skarpa varning: Värre läge än 2020 […]