Snart är den här: Skilsmässomånaden. Det ska packas och flyttas och delas. Det finns dock vissa saker som kan underlätta avsevärt.
Dyra fallgropar vid skilsmässan
Mest läst i kategorin
Ja, det förutsätter ju att man faktiskt har råd att skilja sig. Det är nämligen inte en självklarhet i dagens Sverige.
En självklarhet är det inte heller att allting delas lika.
Just därför är det extra viktigt att ha ett äktenskapsförord.
Varför äktenskapsförord?
Ett äktenskapsförord är ett juridiskt avtal mellan makar som kan skydda enskild egendom vid skilsmässa eller dödsfall.
Det innebär att vissa tillgångar, som företag, arv eller personliga ägodelar, kan undantas från att delas lika mellan parterna.
Vill du inte att din (ex)partner ska lägga vantarna på gammelmormors nerärvda klocka bör du alltså ha ett äktenskapsförord.
Enligt familjerättsjuristen Caroline Törnquist på Nordea är äktenskapsförordet en viktig försäkring för framtida ekonomisk trygghet.
“Det är en omtänksam handling att skydda varandras intressen”, säger hon, och påminner också om att ni regelbundet bör uppdatera äktenskapsförordet för att det ska spegla aktuella förhållanden i familjen och ekonomin.
Fyra fallgropar
”Det är en större risk när man har det gott ställt och det flyter på bra. Men om det bara är en i äktenskapet som faktiskt har det gott ställt så är det lätt att den andre tänker att man inte behöver oroa sig eftersom det finns pengar”, säger Pierre Kryhl vid Familjens Jurist, till Dagens Industri. Han tillägger:
“Men mattan kan dras undan på en kväll”.
Här är några fallgropar att se upp med:
- Inget äktenskapsförord: Om du inte har ett äktenskapsförord riskerar du att förlora stora delar av dina tillgångar vid skilsmässan, även tillgångar som du kanske ville behålla som enskild egendom (t.ex. sparande eller arv).
- Obalans i föräldraledighet och deltidsarbete: Om en part har tagit störrre ansvar för barnen genom att arbeta deltid eller vabba, bör denne kompenseras ekonomiskt för detta, eftersom det påverkar både inkomst och framtida pension. Vid skilsmässa har du inte rätt till din partners tjänstepension, vilket kan påverka din ekonomiska situation om du varit hemma mycket och inte byggt upp egen tjänstepension.
- Glöm inte brytdatum: Tillgångar och skulder som finns i boet just på brytdagen, alltså dagen när skilsmässoansökan lämnas in, är det som kommer att delas i bodelningen. Nya tillgångar eller gåvor efter denna dag ingår inte, vilket är viktigt att hålla koll på.
- Uppdatering av juridiska dokument: Efter skilsmässan behöver du se över och uppdatera viktiga dokument som testamenten, kapitalförsäkringar och försäkringsförmånstagare. Om detta inte görs kan exempelvis en tidigare partner fortsätta vara förmånstagare till försäkringar eller arv, vilket kan leda till juridiska och ekonomiska komplikationer i framtiden.
Källa: Dagens Industri
Läs också:
Bostadsfällan efter skilsmässan: “Otroligt olyckligt”. Dagens PS
Skilsmässa? Lugn – läs det här först. Dagens PS
Bevakar i huvudsak privatekonomi och företagande.
Bevakar i huvudsak privatekonomi och företagande.