Dagens PS

Du äger en bostad för miljoner – men vad har föreningen i lån? 

Föreningen
Kunskapen om föreningens ekonomi är liten (Foto: Fredrik Sandberg/TT)
Matilda Habbe
Matilda Habbe
Uppdaterad: 03 apr. 2025Publicerad: 03 apr. 2025

För många är bostadsrätten livets största investering. Ändå är kunskapsbristen anmärkningsvärt stor. 

ANNONS

Mest läst i kategorin

Att köpa en bostadsrätt är en miljoninvestering. Ändå är det förvånansvärt få som faktiskt vet hur föreningens ekonomi ser ut – detta trots krav på nya nyckeltal som ska underlätta. Det visar en ny undersökning från SBAB.

46 procent av bostadsrättsägarna vet inte hur stora lån deras förening har. Och ännu fler – hela 60 procent – har ingen koll på hur hög belåningen är per kvadratmeter.

ANNONS

“Det är anmärkningsvärt att en majoritet inte har koll på föreningens mest grundläggande ekonomiska förutsättningar”, säger Linda Hasselvik, privat- och boendeekonom på SBAB. 

Nytt i årsredovisningen – men få vet det

Sedan förra året måste alla bostadsrättsföreningar redovisa ett antal nya nyckeltal i sina årsredovisningar – bland annat sparande per kvadratmeter, energiförbrukning och föreningens räntekänslighet. 

Syftet är att göra det lättare för medlemmar att förstå föreningens ekonomi – och jämföra den med andra föreningar.

Ett fruktlöst försök, har det visat sig. Två av tre vet inte ens om att dessa nyckeltal existerar. 

En möjlig förklaring, enligt SBAB, är att årsredovisningen upplevs som krånglig att förstå. En annan att många föreningsstyrelser inte kommunicerar mer än absolut nödvändigt.

Missa inte: Ny lag – så påverkas din brf. Dagens PS

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

Årsstämman? Inget för svensken 

Engagemanget i föreningen är generellt lågt.

53 procent av bostadsrättsägarna deltog inte på årsstämman i fjol. Av dem som uteblev uppgav 40 procent att de inte hade tid och 20 procent att de inte trodde att det skulle ge något. 8 procent höll sig i sin tur borta av rädsla för att bli invalda i styrelsen.  

Trots det säger hälften att de kan tänka sig att sitta i styrelsen – medan 36 procent absolut inte vill. De vanligaste skälen? Tidsbrist och okunskap. 

“Jag tycker absolut att man ska prioritera att delta på föreningens stämma. Det är ett bra sätt att få veta mer om föreningen, värna den stora investering man gjort i sin bostadsrätt, och en möjlighet att göra sin röst hörd. Hela systemet med bostadsrätter bygger på – och faller med – ägarnas engagemang”, säger Hasselvik. 

Så stora lån har föreningen 

När SBAB frågade svenskarna hur stora lån deras förening har, visade det sig att majoriteten, 46 procent, inte visste. Drygt 17 procent hade i sin tur lån på under 10 miljoner. 

  • Drygt 46 procent svarade “Vet ej”
  • Drygt 18 procent uppgav “Under 10 miljoner”
  • Drygt 12 procent uppgav “10–25 miljoner”
  • Drygt 11 procent uppgav “25–75 miljoner”
  • Drygt 4 procent uppgav “75–100 miljoner”
  • Drygt 3 procent uppgav “Över 100 miljoner”
  • Drygt 3 procent svarade att föreningen inte har några lån

“Somliga föreningar har fortfarande lån till låga räntor, medan den nya räntenivån slagit igenom fullt ut hos andra. Passa på att fråga hur situationen ser ut i er förening i samband med årsstämman”, avslutar Hasselvik.

ANNONS

Läs också: Nya regler ger dig koll på föreningens ekonomi. Dagens PS

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Matilda Habbe
Matilda Habbe

Bevakar i huvudsak privatekonomi och företagande.

Matilda Habbe
Matilda Habbe

Bevakar i huvudsak privatekonomi och företagande.

ANNONS
Prisvärda hälsotester via blodprov

Prisvärda hälsotester via blodprov i samarbete med Karolinska Universitetslaboratoriet, Unilabs och SYNLAB. Fram till 26 mars 10% rabatt på valfri hälsokontroll (ej årliga, Sthlm3 & samarbeten). Använd rabattkoden "hälsa" i kassan vid beställning.

Beställ här
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS
ANNONS
Spela klippet

Blir värderingen högre av notering i USA?

Klarna och andra europeiska bolag väljer att rikta sina blickar mot USA-börsen när det är dags för notering. Men att handlas på den amerikanska börsen är långt ifrån en säker väg till högre värdering. ”Financial Times har gjort en undersökning där man hade sett att av de tolv bolag man hade tittat på så hade hälften […]