Mer än hälften av tjänstemännen jobbar på distans. Nu konstaterar TCO att det är stora vinster för dem med att distansarbeta.
Distansarbete: Slipper fem veckors restid per år
Mest läst i kategorin
TCO, Tjänstemännens centralorganisation, har låtit Novus göra en ny undersökning om distansarbete, mot bakgrund av att mer än hälften av Sveriges tjänstemän arbetar på distans i större eller mindre utsträckning.
3 584 webintervjuer med en svarsfrekvens på 54,3 procent ligger till grund för de svar som TCO nu presenterar.
Det mest anmärkningsvärda i undersökningen är att var tredje tjänsteman sparar in restid som motsvarar en halv arbetsvecka eller mer – varje månad.
”Många tjänstemänkänner en stress över att få tiden att räcka till i vardagen. Där kan distansarbete göra det lättare att lägga livspusslet och ge mer tid till återhämtning, vilket i sin tur kan minska risken för sjukfrånvaro och möjliggöra för fler att orka jobba ett helt arbetsliv”, kommenterar TCO:s ordförande Therese Svanström.
54 procent jobbar på distans
54 procent av de tjänstemän som svarat arbetar på distans i något format. Det är vanligare med distansarbetare bland dem som har högre utbildning, högre inkomst och jobbar inom privat sektor.
Det är även vanligare bland tjänstemän med barn under tolv år – och de tre vanligaste branscherna för distansarbete är data/IT, bank/försäkring och offentlig förvaltning.
Mindre vanligt är det inom utbildning, vård och omsorg.
I snitt sparar de tjänstemän som arbetar på distans in 14,8 timmar i månaden på distansarbetet.
Var tredje tjänsteman som distansarbetar sparar in restid motsvarande en halv arbetsvecka eller mer i månaden – motsvarande fem arbetsveckor under ett år.
Senaste nytt
Skulle känna sig mer stressade
TCO har även frågat vad tjänstemännen skulle behöva avstå från om de inte distansarbetade lika mycket som i dag.
62 procent konstaterade att de skulle behöva avstå vissa aktiviteter och ytterligare 23 procent att de kanske inte skulle behöva avstå något men skulle känna sig mer stressade i vardagen.
”Får inte sudda ut gränserna”
De vanligaste aktiviteter man skulle behöva avstå är återhämtning, hushållsarbete och matlagning.
Tjänstemän med barn under tolv år skulle än mer behöva avstå från aktiviteter utan distansarbetet. För kvinnor skulle det framför allt gå ut över återhämtning.
”Det är tydligt att det finns vinster med distansarbete för både arbetsgivare och arbetstagare. Men det finns även risker. Arbetsmiljön på hemmakontoren behöver fungera och distansarbete ska inte innebära fler arbetstimmar eller att gränserna mellan arbetstid och fritid suddas ut”, påpekar Therese Svanström.
Oväntat: Stressen högst på distans. Dagens PS
Experten: Det händer med distansjobben 2025. Dagens PS
Distansjobbets baksida – unga kvinnor löper störst risk. Realtid
Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.
Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.