Andra AP-fonden har enligt en global granskning som tidningen Arbetet gjort lånat ut över 2 miljarder av svenskarnas pensionspengar till diktaturer.
Diktaturer sitter på dina pensionspengar
Mest läst i kategorin
Totalt är det elva diktaturer som svenskarnas pensionspengar lånats ut till av den statliga pensionsförvaltaren Andra AP-fonden, visar Arbetets kartläggning.
De elva diktaturstaterna är Egypten, Oman, Qatar, Förenade Arabemiraten (UAE), Kazakstan, Kina, Bahrain, Jordanien, Gabon, Azerbajdzjan och Tadzjikistan.
“Det här underminerar kampen för demokratiska principer som Sverige driver på i många länder, inte minst genom sitt bistånd, men också som någon slags demokratiambassadör runt om i världen”, säger människorättsjuristen Parul Sharma till tidningen.
Följer inte kraven på mänskliga rättigheter
AP-fonden går emot sin egen policy när den ger lån till diktaturer då dessa lände åsidosätter mänskliga rättigheter, fackliga rättigheter och rätten att få välja i fria val.
Människorättsjuristen Parul Sharma och flera ideella organisationer har anmält AP-fondernas investeringar till FN:s råd för mänskliga rättigheter, framgår det.
Parul Sharma kan omöjligt köpa Andra AP-fondens resonemang att den genom sina statsobligationer och regionala obligationer i diktaturstater kan påverka länderna i en bättre riktning.
Genant argument
“Det där resonemanget är så genant på så många olika nivåer, upplever jag. Det är ju inte så att AP-fondernas obligationer är öronmärkta för demokratisk utveckling”, säger hon bland anat.
Andra AP-fonden får även kritik från LO, som 2015 krävde att en lag skulle tas fram för att hindra placeringar i länder som motarbetar facklig organisering.
Det gemensamma etikråd som statens AP-fonder inrättat har ingen makt att stoppa AP-fonderna från att investera i statsobligationer i diktaturer. Etikrådets mandat sträcker sig bara till aktieinvesteringar i globala börsbolag.
Ulrika Danielson, chef för kommunikation och ägarstyrning i Andra AP-fonden, svarar endast kort via mejl på Arbetets frågor och avböjer tidningens upprepade frågor om en telefonintervju med svaret att hon inte har “ytterligare att kommentera”.
Läs mer: Tredje AP-fonden har satsat en miljard på kärnvapen
Läs även: Studie: Avkastningen styr AP-fonderna – inte hållbarhet
Läs också: Dina pensionspengar går till kolkraft i Kina
Läs vidare: Efter kritiken: Fjärde AP-fonden dumpar Evolution
Missa inte: Statens AP-fonder “bettar” på nätkasinon
Läs också: AP-fonder dribblade bort småsparare: “Vi är besvikna”
Utbildad journalist med 35 år i yrket och med erfarenhet från kvällspress, lokaltidningar, den kristna tidningen Dagen och Sveriges Radio. Bevakar i huvudsak börs- och finansmarknaden för Dagens PS. Har tidigare varit kriminalreporter, allmänreporter, nyhetschef på dåvarande Miljöaktuellt och chefredaktör för en branschtidning.
Utbildad journalist med 35 år i yrket och med erfarenhet från kvällspress, lokaltidningar, den kristna tidningen Dagen och Sveriges Radio. Bevakar i huvudsak börs- och finansmarknaden för Dagens PS. Har tidigare varit kriminalreporter, allmänreporter, nyhetschef på dåvarande Miljöaktuellt och chefredaktör för en branschtidning.
Dagens PS är en del av RLVNC (Relevance Communication Nordic AB) – Noterat på Nordic SME sedan 2017. RLVNC är ett svenskt newstech-bolag som, med hjälp av en datadriven teknikplattform, erbjuder kostnadsfria och kvalitativa nyheter, främst inom ekonomi, näringsliv och börs.