Se upp när du gör dina rut- och rotavdrag i årets deklaration. Du riskerar annars att åka på en skattesmäll.
Rut- och rotavdraget kan bli skattesmäll
Mest läst i kategorin
Restskatt kan drabba den som drar av för arbetskostnaden för rut- och rottjänster, skriver Dagens Nyheter.
Det är väldigt populärt att dra av för rut och rot, konstaterar tidningen och berättar att svenskarna gjorde avdrag för rut för nästan 5,7 miljarder kronor 2019.
Ännu mer, 9,9 miljarder kronor, drog de svenska hushållen av för rot.
I år går det att få högst 75 000 kronor sammanlagt rut- och rotavdrag, varav 50 000 kronor maximalt får vara rotavdrag.
Rut och rot är inte inkomstsänkande
Viktigt att komma ihåg, skriver DN, är att varken rut eller rot sänker inkomsten du betalar skatt för, även om du använt tjänsterna. Låga inkomster och stora bolån som ger ränteavdrag kan vara orsaker till att skattepengarna inte täcker dina rut- och rotavdrag i deklarationen.
I och med att ränteavdragen också är en skattereduktion, som dessutom går före reduktionen för rut och rot, krävs det att skatten täcker även rut och rot efter avdragen.
Det som kan hända är att du får en obehaglig överraskning när du godkänt deklaration för rut- och rottjänster som du använt under det deklarerade inkomståret.
Eftersom skatten inte täcker avdragen åker du på en restskatt.
Det här kan du undvika enligt artikeln genom att gå in på Skatteverkets hemsida och ta reda på hur mycket rut- och rotavdrag du kan göra.
Det går även att räkna på din skatt, och du behöver inte ens logga in för att få uppgifterna, uppger DN som påpekar att det är lätt att blanda ihop skattereduktioner med skatteavdrag, men det är stora skillnader mellan begreppen.
Utbildad journalist med 35 år i yrket och med gedigen erfarenhet från kvällspress, lokaltidningar, den kristna tidningen Dagen och Sveriges Radio. Bevakar i huvudsak börs- och finansmarknaden för Dagens PS.
Utbildad journalist med 35 år i yrket och med gedigen erfarenhet från kvällspress, lokaltidningar, den kristna tidningen Dagen och Sveriges Radio. Bevakar i huvudsak börs- och finansmarknaden för Dagens PS.
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra bolån.