60 miljarder på bordet – arbetslöshet och låg tillväxt att lösa. Nu är frågan hur långt pengarna räcker.
60 miljarder i potten – vem får vad?
Mest läst i kategorin
“Det här är ju inte något konstigt”, säger finansminister Elisabeth Svantesson (M). Hon refererar då till en höjning av den statliga inkomstskatten.
En av flera reformer i höstbudgeten som föreslås slå igenom nästa år. Något som skulle innebära en skattesänkning för många höginkomsttagare, varför förslaget redan rört om i grytan – bland annat från vänster.
Kriminalitet och Nato
Så är inkomstskatten inte det enda som skaver i höstbudgetens reformutrymme. Med 60 miljarder att dela på ska alla ha sitt.
För även om sysselsättning och tillväxt enligt finansministern, är av högsta prioritet, finns det annat som inte kan vänta. En galopperande kriminalitet kostar. Nato-inträdet likaså, precis som infrastrukturen.
Så vad är viktigast?
Skattesänkningar och barnbidrag
Frågar du Svenskt Näringsliv blir svaret skattesänkningar. LO kontrar med att de vill 40 miljarder till – och ett höjt barnbidrag.
Företagarförbundet vill i sin tur gå direkt på pudelns kärna och bekämpa arbetslösheten, vilket framgår av ett pressmeddelande. En tuff nöt som de avser att knäcka med hjälp av tillväxtjobb, sänkt arbetsgivaravgift, humana elpriser och ett slopat sjuklöneansvar för små företag.
Att det finns hål att fylla råder det alltså ingen tvekan om. Inte heller att en till synes hög summa snabbt går åt när alla ha sin del av kakan.
Läs mer:
Redaktionschef på Dagens PS som bland annat bevakar världen, företag och privatekonomi.
Redaktionschef på Dagens PS som bland annat bevakar världen, företag och privatekonomi.