Det handlar inte om poliser. Inte heller om ordningsvakter eller kriminalvårdare. I stället handlar det om fastighetsskötare.
De utsätts för våld – på jobbet
Mest läst i kategorin
Hundratals fastighetsskötare möter nämligen hot och våld i vardagen, visar en kartläggning från Hem & Hyra.
Bara bland de 30-tal bostadsbolag som kontaktades av tidningen fanns det över 230 anmälda fall av hot eller våld mot fastighetsskötare.
Och incidenterna tycks bli fler.
Knivskuren, slagen och förföljd
Hem & Hyra har i sin artikel följt fastighetsskötaren Henrik Jönsson, som blev knivhotad när han inspekterade en trasig spishäll.
Hans fall är dock bara att av många.
En annan fastighetsskötare i Stockholm blir under en besiktning knivskuren i ansiktet och en tredje blir slagen och förföljd.
Det här är på intet sätt något nytt. Redan 2018 rapporterade Fastighetsfolket om flera fall av hot och våld mot fastighetsskötare, med sjukskrivning som följd.
2021 rapporterade Fastighets att fastighetsskötare är överrepresenterade när det kommer till hot. Samma år blev en fastighetsskötare i Malmö mördad i en bostadsrättsförenings källare.
Anledningen var, som så många gånger förr, psykisk.
Senaste nytt
Psykisk ohälsa en stor risk
En gemensam nämnare i många av de rapporterade incidenterna är psykisk ohälsa hos de individer som fastighetsskötarna möter i sina dagliga uppgifter.
“Sedan pandemin har vi sett en ökning av människor som skulle behöva mer hjälp och stöd i sitt boende av psykiatrin eller socialtjänsten”, säger Anna Hellman, avdelningschef på Einar Mattsson förvaltningsbolag.
Flera bostadsbolag och anställda rapporterar om hotfulla situationer där hyresgäster lider av missbruk eller psykiska problem, vilket gör arbetet än mer oförutsägbart och riskabelt.
“Det är en yrkeskategori som går in i människors hem, där vet man inte alls vem som öppnar dörren och hur den personen mår”, säger Peter Grellsgård som är säkerhetschef hos Poseidon i Göteborg.
Vem skyddar fastighetsskötarna?
Samtidigt som fastighetsskötare i Järfälla utbildas för att upptäcka tecken på våld i nära relationer, är det tydligt att de själva också behöver bättre skydd.
Arbetsgivare har ansvar för att se till att deras anställda kan arbeta i en säker miljö, men för en yrkesgrupp som rör sig i folks hem har det visat sig vara svårt.
“Man vet aldrig riktigt vad man stöter på”, säger ombudsmannen David Sjörén.
Läs också:
Här gjorde kortare arbetsvecka succé. Dagens PS
Välj rätt: Här är framtidens jobb. Dagens PS
Bevakar i huvudsak privatekonomi och företagande.
Bevakar i huvudsak privatekonomi och företagande.