Hudfärg och etnisk tillhörighet kan spela en stor roll för hur du behandlas på jobbet, enligt en ny rapport. Arbetsrelaterad stress är vanligare hos personer från utsatta grupper – som kan behöva jobba dubbelt så hårt för att bli erkända.
De upplever mer mobbning på jobbet
Mest läst i kategorin
Rapporten kommer från Myndigheten för arbetsmiljökunskap och visar att personer med annan etnisk bakgrund, hudfärg eller religion är mer utsatta för arbetsrelaterad stress.
Rapporten visar bland annat att personer med bakgrund i Afrika och Mellanöstern är särskilt utsatta för arbetsrelaterad stress och ohälsa. De upplever i högre grad mobbning och negativ särbehandling. Även personer som har en annan religiös tillhörighet än kristendom rapporterar om mer mobbning och särbehandling.
Martin Wolgast, en av rapportförfattarna och docent i psykologi menar att detta i längden påverkar både den fysiska och psykiska hälsan:
“Ökad risk för psykisk och fysisk ohälsa, exempelvis ångest, depressionstillstånd och hjärt- och kärlsjukdomar”, säger han till Sveriges Radio.
Behöver prestera mer
Som ett resultat av det hela känner personer från utsatta grupper sig tvungna att prestera mer för att få samma erkännande som andra på arbetsplatsen.
“De möts av mer kritisk granskning”, säger Wolgast, och tillägger:
“Och det här skapar ju en stress för att man alltid ska behöva bevisa att man har den här kompetensen som man faktiskt har”.
Senaste nytt
“Motverka rasism”.
“Vi måste motverka rasism på jobbet”, skriver Akademikerförbundet SSR som kommenterar rapporten.
SSR rekommenderar att arbetsgivare systematisk arbetar för att motverka rasism genom att integrera detta arbete i hela organisationen. Det innebär att följa diskrimineringslagen, säkerställa lika rättigheter och möjligheter för alla anställda samt främja en inkluderande arbetsmiljö.
“Genom att aktivt arbeta för att motverka rasism kan företag och institutioner säkra en bredare och mer kompetent arbetskraft”, skriver de.
Ett steg mot förändring
Wolgast hoppas i sin tur att rapportens resultat ska leda till förändring.
“Vi hoppas att detta ska vara en del i det som bidrar till att arbetsgivare och organisationer och samhället i stort blir bättre på att uppmärksamma och arbeta med de här frågorna. Och skapa ett mer jämlikt arbetsliv”, säger han.
Läs också:
Då kan stress på jobbet bli farligt på riktigt. Dagens PS
Stressigt och osynlig på jobbet? Då tar hjärtat stryk. News55
Bevakar i huvudsak privatekonomi och företagande.
Bevakar i huvudsak privatekonomi och företagande.
Senaste nytt
Internet of Things – för en mer uppkopplad verksamhet!
Ta reda på mer om utvecklingen, framtidens möjligheter och lösningar med hjälp av Internet of Things.
Ge årets julgåva till forskningen – så får du vårt hjärta
Ge årets julgåva till Hjärt-Lungfonden, så får du vårt hjärta i form av ett elegant diplom, ett digitalt julkort och en e-postsignatur.