Dagens PS

Tjänar 10.000 kr i timmen - "kunden står för notan”

Till vänster: Harvard University. Till höger: Time Warners kontor i New York. (Foto: TT)
John Uggla
John Uggla
Uppdaterad: 17 nov. 2016Publicerad: 17 nov. 2016

Som Dagens PS skrev om nyligen ska amerikanska operatören AT&T köpa mediejätten Time Warner för motsvarande 750 miljarder kronor. Men om mega-affären verkligen kommer att gå igenom återstår att se. För att fusionen ska bli av krävs godkännande från flera amerikanska myndigheter.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Och det är här branschens riktiga guldgrävare kommer in. När man talar om stora bolagsköp är det oftast lobbyister, konsulter och advokater som nämns som oljan i maskineriet att få till stånd affärer som riskerar att hota konkurrensläget. Men de riktiga stjärnorna, och de som sitter på den kanske största makten i förhandlingarna, är professorerna, menar Jesse Eisinger och Justin Elliott på amerikanska Pro Publica. I en artikel förklarar de att tunga ekonomer från elitskolor som Harvard, Princeton och Berkeley ofta kopplas in för hjälpa bolagsjättar realisera dess miljardsammanslagningar.

Ett exempel som tas upp är Dennis Carlton, ekonom på University of Chicago’s Booth School of Business, som nu anlitats i förhandlingarna om fusionen mellan Time Warner och AT&T. Topprofessorn tar ”minst” 1.350 dollar i timmen, motsvvarande drygt 12.000 kronor, för sina tjänster, enligt Pro Publica som beräknar att han dragit in omkring 100 miljoner dollar under sin karriär. Och han är långt ifrån ensam.

Men att välutbildade ekonomiforskares tid är dyr är föga förvånande. Det anmärkningsvärda i dessa fall är, enligt sajten, att det underlag professorerna kommer med – som skönmålar jätteaffärerna och tonar ned eventuella risker för konkurrensläget – ofta är felaktiga. I själva verket har det flera gånger visat sig att verkligheten blivit tvärtemot ekonomernas dyrbara prognoser. Och i slutändan är det konsumenter som får stå för notan i form av högre priser, menar man.

MISSA INTE: Hjärnkirurg chockar alla: Livet efter döden existerar  >

LÄS ÄVEN: Här blir lärarna stenrika: ”Behandlas som stjärnor”  >

URSPRUNGSKÄLLAN: These Professors Make More Than a Thousand Bucks an Hour Peddling Mega-Mergers  >

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS
Spela klippet

Skärpta straff för olaglig finansiell verksamhet 

Nu ska finansbrott likställas med organiserad brottslighet. Det anser Ekobrottsmyndigheten, som kräver hårdare straff för brott på finansmarknaden. Se mer i videon ovan. Rikard Jermsten är nytillträdd generaldirektör och chef för Ekobrottsmyndigheten. Han anser att finansbrott är lika allvarliga som organiserad brottslighet. Därför behövs hårdare straff. MISSA INTE: Thedéens skarpa varning: Värre läge än 2020 […]