Efter flera år av snålare julfirande är trenden bruten. Svenskarna planerar nu att lägga mer pengar på julen än vad man gjort på tre år. Skillnaderna är dock stora i landet.
De spenderar mest – och minst – på julen
Mest läst i kategorin
Enligt Nordeas Julundersökning 2024 har svenskarnas genomsnittliga julbudget ökat till 6 769 kronor – en ökning med 13 procent jämfört med förra året. Det är första gången sedan 2020 som julkonsumtionen ökar.
“Hushållen upplever att de har mer pengar att röra sig med. Efter att ha sparat in på julen i flera år så prioriterar vi nu återigen julklappar, julmat och julgran”, säger Anders Stenkrona, privatekonom på Nordea, i ett pressmeddelande.
Utgifterna för julklappar stiger till i genomsnitt 3 865 kronor – en ökning med 9 procent från förra året. Det är dock julens övriga utgifter – som mat, gran och pynt – som står för den största ökningen. Där ska man i år spendera i snitt 2 904 kronor – en höjning med hela 20 procent.
Läs också: Klappkollen – så mycket lägger andra på julklappar i år. Dagens PS
Stockholm i topp
Regionalt sett finns vissa skillnader i julbudgeten. Stockholm leder spenderarligan med en genomsnittlig summa på 7 380 kronor – 9 procent mer än riksgenomsnittet.
Samtidigt ligger Sydsverige i botten med 5 867 kronor – hela 13 procent mindre än genomsnittet.
Skillnaderna märks också i hur pengarna spenderas. Stockholmare satsar mer på julstämningen – man ska lägga i genomsnitt 3 409 kronor på mat, pynt och granar. I Sydsverige ligger samma siffra på 2 561 kronor.
Därtill planerar 41 procent av stockholmarna att resa bort under julen, jämfört med endast 14 procent i övriga landet.
Senaste nytt
Tjänar minst – spenderar mest
Det finns även skillnader mellan olika grupper i samhället. Bland annat ska de som tjänar minst lägga störst andel av sin inkomst på julen.
För hushåll med en månadsinkomst under 19 000 kronor går 21 procent av lönen till julens utgifter, jämfört med ett genomsnitt på 10 procent för hela befolkningen.
Därtill kommer män spendera 7 368 kronor på julen vilket är 19 procent mer än kvinnornas 6 117 kronor.
Kollar man på åldersgrupper är det istället 50-64-åringarna som är köpstarkast. De kommer spendera 8 808 kronor under julen – hela 30 procent mer än genomsnittet. Minst spenderar istället 18-29-åringarna med sina 3 729 kronor.
Vad prioriteras?
Överlag planerar svenskarna att lägga mest pengar på julstämning i år.
56 procent av de som planerar att spendera mer än tidigare säger att de satsar på pynt, mat och granar, medan 44 procent prioriterar dyrare julklappar.
“De som har mer pengar känner inte behov av att köpa fler julklappar och kan därför unna sig dyrare julmat, finare pynt och tjusigare julgran. De som däremot har mindre pengar är ovilliga att dra ner på julklapparna. Så, för att spara pengar väljer de istället att dra ner på pynt, julmat och julgran, sådant de själva kan ordna till en billigare peng”, avslutar Stenkrona.
Läs också: Bedrövligt: De har inte råd att fira jul alls. News55
Bevakar i huvudsak privatekonomi och företagande.
Bevakar i huvudsak privatekonomi och företagande.