Dagens PS

De får 37 533 kronor i tjänstepension – högst i Sverige

Högst tjänstepension i Sverige
Ett gäng Lidingö-bor har det extra gott ställt (Foto: Fredrik Sandberg/TT)
Matilda Habbe
Matilda Habbe
Uppdaterad: 04 dec. 2024Publicerad: 04 dec. 2024

En ny rapport visar var i Sverige man får högst respektive lägst tjänstepension. Man kommer även med förslag som skulle kunna höja tjänstepensionen med upp till 1 600 kronor i månaden. 

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Den allmänna pensionens andel av slutlönen krymper. Senast i juni visade ett gäng dystra siffror att den allmänna pensionen har sjunkit till i genomsnitt 44 procent av slutlönen – en ny bottennotering. 

Siffrorna ligger långt under det angivna målet på 60 procent.

I samma veva har tjänstepensionen kommit att spela en allt viktigare roll för Sveriges pensionärer. 

En ny rapport från Folksam visar att den genomsnittliga tjänstepensionen för personer födda 1956 ligger på 7 598 kronor per månad. Men beroende på var du bor kan siffran vara långt högre – eller betydligt lägre.

Högst och lägst tjänstepension

På Lidingö, där de högsta tjänstepensionerna finns, får en genomsnittlig pensionär 25 341 kronor per månad i tjänstepension. Här är det dock framförallt ett fåtal personer med mycket höga pensioner som drar upp genomsnittet. Kikar man istället på mediantjänstepensionen, ligger den på 8 373 kronor i månaden.

Detta kan jämföras med pensionärerna i Munkedal – vilka med sina blygsamma 3 952 kronor i månaden har den lägsta tjänstepensionen i Sverige. Deras mediantjänstepension ligger på drygt 2 950 kronor.

Jämför vi män och kvinnor blir skillnaderna ännu större. 

Läs mer: Pension 2025: Nya knepet efter nyår för din tjänstepension. News55

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

Spela klippet
PS Partner

Relevance Communication: Starkare journalistik tillsammans

21 dec. 2024

Könsgapet

Absolut högst tjänstepension i Sverige har, kanske föga förvånande, Lidingö-männen. Deras genomsnitt ligger på hela 37 533 kronor per månad. Samma siffra för kvinnor ligger på 14 656. 

Extra knapert är det för kvinnor i Dals-Ed. Deras genomsnittliga tjänstepension ligger på 1 753 kronor i månaden, vilket motsvarar 6 procent av deras slutlön. 

Männen i kommunen har det inte heller toppen, men de får betydligt mer – 6 058 kronor per månad, motsvarande 19 procent av slutlönen.

Lägst genomsnittlig tjänstepension för män hittar vi i Haparanda – 3 375 kronor i månaden. Här har kvinnorna, ovanligt nog, ett högre genomsnitt på 4 874 kronor i månaden. 

Av alla Sveriges 279 kommuner finns det 11 kommuner där kvinnor antingen har högre eller lika hög tjänstepension som män. I övriga 268 kommuner har männen högre. 

I snitt får kvinnor 62 procent av männens tjänstepension. Det motsvarar en skillnad på över 42 000 kronor om året.

Riskerar fattigdom 

Utan tjänstepension skulle många, inte minst kvinnor, hamna under gränsen för relativ fattigdom. Den genomsnittliga allmänna pensionen efter skatt ligger redan under denna gräns för kvinnor i Sveriges samtliga kommuner. 

ANNONS

“Det är tjänstepensionen som räddar kvinnorna ekonomiskt”, säger Håkan Svärdman, pensionsexpert på Folksam, i ett pressmeddelande

Läs mer: Finansinspektionen larmar om tjänstepensionen. Dagens PS

Så kan din tjänstepension öka

“De förslag som vi presenterar i vår rapport skulle öka tjänstepensionen med mellan 950–1600 kronor per månad för en genomsnittslöntagare vilket skulle göra stor skillnad för väldigt många”, säger Svärdman. 

Förslagen är att: 

  1. Slopa avkastningsskatten på tjänstepensionskapital. Detta skulle kunna ge en genomsnittslöntagare upp till 1 600 kronor extra i månaden.
  2. Höj beloppsgränsen för tjänstegrupplivförsäkringar från dagens 9,1 till 25 prisbasbelopp. Det skulle stärka efterlevandeskyddet och frigöra mer pengar till pensionerna.

Läs också: Svenskarna får 9 023 kronor till i pension ‒ så påverkar det dig. Dagens PS

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Matilda Habbe
Matilda Habbe

Bevakar i huvudsak privatekonomi och företagande.

Matilda Habbe
Matilda Habbe

Bevakar i huvudsak privatekonomi och företagande.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS
David Ingnäs och Emma Fällman i en TV-studio
Spela klippet

Storbankens oväntade nyckelaktier 2025

Enligt Deutsche Bank är Tesla och svenska Autoliv två nyckelbolag att hålla ögonen på fram till 2025. Fordonssektorn har haft ett tufft år 2024, men många ser en potentiell vändning på horisonten. Tesla, som just haft ett starkt år, spås fortsätta sin framgång, inte minst tack vare deras satsningar på självkörande bilar. Autoliv, som fokuserar […]