Bortskämda boomers och bortträngda zoomers, heter rapporten som har undersökt vilka generationer som är vinnare respektive förlorare på bostadsmarknaden.
De är bostadsmarknadens stora förlorare
Mest läst i kategorin
Drömmen om ett eget boende blir allt mer avlägsen för Sveriges unga. I Stockholm har exempelvis tre av fyra unga för låg inkomst för att kunna köpa en lägenhet på 29 kvadratmeter.
När Mäklarsamfundet räknade på hur hög lön som krävs för att köpa en bostadsrätt i Sveriges tre största städer, visade det sig att det idag krävs en lön som bara drygt tre av tio löntagare har.
“Statistiken blir ju på ett sätt ganska deprimerande”, kommenterade Mäklarsamfundets Oskar Öholm.
Nu har Mäklarsamfundet kommit ut med en ny rapport som visar att dagens unga står inför helt andra villkor än tidigare generationer.
Bostadsmarknadens generationsklyfta
För de som köpte bostäder på 1970- och 1990-talen var det betydligt enklare att ta sig in på marknaden.
Med lägre priser i förhållande till inkomster, generösa kreditvillkor och snabb förmögenhetsuppbyggnad hade äldre generationer en rakare väg till drömboendet.
Dagens unga har det tuffare. För att köpa en bostadsrätt i Stockholm krävs nu uppemot 20–30 års sparande, jämfört med bara 2–3 år för äldre generationer, enligt rapporten.
Läs också: Räntor och bostadsmarknad: Hur ska du egentligen tänka? Realtid
Senaste nytt
Har förlorat generationsbingot
Mäklarsamfundets vd Oskar Öholm pekar på att unga står inför betydligt högre trösklar än tidigare generationer.
“Oavsett om vi jämför spartid till kontantinsats, boendeutgifter, förmögenhetsbildning i bostaden eller kreditregler har de yngre generationerna mycket sämre förutsättningar att etablera sig i ett ägt boende”, säger han i ett pressmeddelande. Han tillägger:
“Här finns en generationskonflikt som måste börja tas på större allvar”.
Rapporten visar att de som köpte bostäder på 70- och 90-talen snabbt kunde minska sina boendeutgifter tack vare inflation och stigande löner.
Unga idag möts istället av höga bostadspriser, striktare amorteringskrav och en långsammare förmögenhetsuppbyggnad.
Skyhöga priser och hårda krav
I Stockholm har priset på en etta i förhållande till inkomsten fyrdubblats för unga ensamboende jämfört med 1970-talet.
Dessutom har kreditkrav som bolånetak och amorteringskrav gjort det ännu svårare att få lån. För många unga är stöd från föräldrar den enda vägen till att kunna köpa en bostad.
“Både prisutvecklingen och bolånetaket gör att spartiderna ökat dramatiskt på våra tillväxtmarknader. Det är uppenbart att det inte längre är möjligt för många unga att på egen hand spara ihop den typen av belopp, även om man börjar i tidig ålder”, säger Amanda Broberg, boendeexpert på Mäklarsamfundet.
Läs också: Det här är viktigast för dagens unga. Dagens PS
Dystra framtidsutsikter
Rapporten beskriver bostadsmarknaden som en plats för generationsorättvisa.
Äldre generationer kunde använda sina bostäder för att snabbt bygga kapital och byta upp sig till större eller bättre boenden. För dagens unga är detta betydligt svårare. I stället riskerar många att bli fast i hyresboenden med höga hyror, långa kötider eller osäkra kontrakt.
Trots de höga trösklarna har intresset för att äga sin bostad aldrig varit större bland unga.
Men för att drömmen ska bli verklighet krävs det enligt Mäklarsamfundet åtgärder för att minska klyftorna mellan generationerna och skapa en mer rättvis bostadsmarknad.
Läs också: Vinnare eller förlorare? Så mycket ökar din pension nästa år. Dagens PS
Bevakar i huvudsak privatekonomi och företagande.
Bevakar i huvudsak privatekonomi och företagande.
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra Sveriges billigaste bolån.