Efter ett tufft år börjar ekonomin stabiliseras för många bostadsrättsföreningar. Men faran är långt ifrån över.
Därför riskerar bostadsägare höjda avgifter
Mest läst i kategorin
“Avgiftschock kan vänta många brf:er” – så löd rubriken i december.
Då handlade det om att bostadsrättsföreningarnas årsavgifter höjts med i snitt 2,5 procent – den lägsta ökningen på flera år, enligt en sammanställning från förvaltningsbolaget Nabo.
Samtidigt höjde endast 26 procent av föreningarna sina avgifter, och då med i snitt 6,7 procent.
Anledningen? Många föreningar kände optimism inför sjunkande räntor och en stabilare ekonomi. Men bakom den glada fasaden lurar ett större problem: sparandet för framtida underhåll ligger på historiskt låga nivåer.
Få dagens viktigaste nyheter från Dagens PS. Prenumerera på våra nyhetsbrev.
Nu varnar Sveriges BostadsrättsCentrum, SBC, för att föreningarnas uppskjutna underhåll är en bomb som förr eller senare kan komma att brisera.
Höjda avgifter
Många föreningar står just nu inför en växande underhållsskuld. Man har helt enkelt skjutit upp nödvändiga renoveringar och underhållsarbeten de senaste åren.
Detta innebär att medlemmarna, trots bättringar i ekonomin, snart riskerar oväntade höjningar av avgifterna. Detta eftersom åtgärderna inte kan skjutas upp i det oändliga.
“Efter flera års stramare ekonomi har många bostadsrättsföreningar tvingats prioritera om i sina budgetar. Vi ser nu att en stor andel föreningar fortfarande inte har avgifter som motsvarar deras framtida behov, ofta till följd av en bristfällig eller föråldrad underhållsplan”, säger Markus Pålsson, chef för verksamhetsinnovation och utveckling på SBC. Han fortsätter:
“Utan en tydlig plan riskerar styrelsen att fatta kortsiktiga beslut, vilket kan leda till akuta och dyrare reparationer och i sin tur ytterligare avgiftshöjningar”.
Läs även: Jubel för landets brf:er – lägsta kostnaden på två år. Dagens PS
Senaste nytt
Behöver agera
Om föreningar fortsätter att skjuta underhållsprojekt på framtiden kan konsekvensen bli stora ekonomiska smällar för medlemmarna.
För att undvika detta krävs en uppdaterad och realistisk underhållsplan, menar SBC. En sådan plan bör gå hand i hand med en flerårsbudget som tydligt visar förväntade kostnader och intäkter.
“Det är viktigt att komma ihåg att underhållsplanen är ett levande dokument. Den behöver uppdateras löpande, gärna årligen, för att bocka av vad föreningen har aktiverat och vad som har skjutits upp”, säger Jonas Nyman, chef för underhållsplanering på SBC.
Så minskar ni risken för avgiftshöjningar
SCB tipsar om tre åtgärder som kan hjälpa föreningen att hantera underhållsskulden:
1. Uppdatera underhållsplanen regelbundet: Att ha en långsiktig och realistisk plan minskar risken för oförutsedda utgifter och gör det lättare att planera renoveringar i tid.
2. Planera finansieringen i god tid: En flerårsbudget gör det möjligt att fördela kostnader över tid och undvika plötsliga avgiftshöjningar för medlemmarna.
3. Ta hjälp av experter vid större projekt: Större renoveringar kräver ofta specialkunskap. Om föreningen anlitar professionell projektledning kan de säkerställa att åtgärderna genomförs på rätt sätt och till rätt pris.
Läs också: Fler föreningar avvaktar avgiftshöjningar trots högre kostnader. Dagens PS
Bevakar i huvudsak privatekonomi och företagande.
Bevakar i huvudsak privatekonomi och företagande.
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra bolån.