Dagens PS

Därför kan tusentals villaägare åka dit för skattefusk

solceller
Skatteverkets huvudkontor – med eller utan solceller. De svenska villaägare som har det kan, enligt samma verk, vara skattefuskare. (Foto: Janerik Henriksson/TT)
Torbjörn Karlgren
Torbjörn Karlgren
Uppdaterad: 31 jan. 2024Publicerad: 31 jan. 2024

En reform som skulle ge oss mer grön el blev för populär. Nu slår Skatteverket tillbaka och det kan drabba tusentals svenska villaägare.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

”Priserna på solceller kraschar – stora osålda lager hos distributörer och installatörer”, var en bloggrubrik nyligen.

Den följde av konstaterandet “solceller har aldrig varit billigare”.

Det kan ju verka motsägelsefullt. Men det är det inte om vi blandar in nästa kort i leken.

Skatteverket har vaknat och det kan sluta i att villaägare som investerar i solceller slutar som skattefuskare.

Allt vanligare

Utgångspunkten är den alla kan se. Tak med solceller är en allt vanligare syn i svenska villaområden.

Nästa solelsprodukt som har fått fotfäste (nog så viktigt på ett tak…) hos de svenska husägarna är solcellsbatteriet, som på bara några år blivit kraftigt populärt.

Förklaringen är enkel – istället för att du säljer all överskottsel från de solceller du har på taket, kan du lagra elen i batteriet och spara för senare användning.

ANNONS

Senaste nytt

Avdrag sedan 2021

ANNONS

Nu hotar Skatteverket med att göra tusentals villaägare med solcellsbatterier till skattefuskare.

Allt har sin början 2021 när vi fick ett avdrag/skatterabatt för grön teknik. Något som ersatte det statliga bidrag för att installera solceller som fanns tidigare.

Regeringen budgeterade att det skulle kosta skattebetalarna 13 miljoner kronor. Det blev 45 miljoner – och det var bara början.

2022 kostade avdraget staten 344 miljoner kronor. 2023 sprang avdraget iväg till att kosta övriga skattebetalare 1,3 miljarder kronor.

”Svårt räkna hem då”

Under 2023 fick 38 600 villaägare i Sverige godkänt för sitt avdrag för solcellsbatterier.

”Förut var det svårt att räkna hem investeringen eftersom batterierna bara kunde användas för att lagra elen producerad av solcellerna och det var väl därför som lagstiftaren satte skattereduktionen så högt. Sedan utvecklades tekniken och sprang ifrån hela jurisdiktionen”, säger Pia Blank Thörnroos, rättsexpert på Skatteverket, till GP.

Kan tjäna pengar

Grejen i sammanhanget – ur Skatteverkets utgångspunkt – är att man i dag kan tjäna pengar via batterier och därmed ta hem investeringen (ibland upp till 150 000 kronor) snabbare, inte minst efter skatteavdraget.

ANNONS

Via digitala tjänster kan hushållen delta i Svenska kraftnäts stödtjänstprogram Checkwatt och hantera elproduktionen på det sätt man hade mest nytta av – eller bidra till att skapa en mer stabil elförsörjning genom att sälja av sin el vid rätt tillfälle.

”Bryter mot lagen”

Så var det förstås inte tänkt, inte om tänkandet är av det slag som uppstår på skatteverk i alla fall.

Skatteverket kom snabbt fram till att de som använde stödtjänsterna för ett solcellsbatteri de fått avdrag för bröt mot lagen.

”För lagen och förarbetena till lagen är tydliga, för att ha rätt till avdraget ska batteriet användas till att lagra egen el”, säger Pia Bank Thörnroos.

Då ryker avdraget

Därför kom Skatteverket strax före jul (av alla tidpunkter…) med beskedet att ”om batteriet helt eller delvis används för andra ändamål än att lagra den egenproducerade elen, är kraven för rätt till skattereduktion inte uppfyllda”.

Och då ryker alltså avdraget rakt över disk.

Problemet eller trösten – välj ord utifrån vilken sida i konflikten du står på – är att Skatteverket inte har någon möjlighet att kontrollera hur batterierna används.

ANNONS

Därför har man också svårt att neka några som söker avdrag för solceller.

Vill få kontrollera

Nu pågår en utredning om välfärdsbrottslighet.

I den ingår som en del huruvida Skatteverket ska få tillgång till uppgifter som gör att man kan kontrollera till exempel denna hantering.

”Det är något vi önskar”, säger Skatteverkets Pia Blank Thörnroos.

Det anade vi nästan.

Läs även:

Rekordkö för solceller: Intresset upp 200 procent – Dagens PS

Svea Solar kan förbjudas installera solceller – Dagens PS

ANNONS

ANNONS

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Torbjörn Karlgren
Torbjörn Karlgren

Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.

Torbjörn Karlgren
Torbjörn Karlgren

Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS
Spela klippet

Fabege: "Fastighetsmarknaden ansträngd men inte i kris"

Fabege. Stockholms kommersiella fastighetsmarknad står inför stora utmaningar med ökande vakansgrader och höga byggkostnader. För fastighetsägare med ”örat mot rälsen” finns dock goda möjligheter kommande år. Johan Zachrisson, affärsutvecklingschef på Fabege (börskurs Fabage), målar upp en komplex bild av Stockholms fastighetsmarknad när han gästar Dagens PS studio. Fabege nyttjar sin storlek ”Fastighetsmarknaden är ansträngd men […]